środa, 24 września 2014

spaghetti z pieczarkami i brokułem

To, że jestem na diecie bezglutenowej nie oznacza, że nie zajadam się makaronami. Uwielbiam makarony a szczególnie spaghetti, dania z tym makaronem nie wymagają szczególnej ilości czasu i nakładu pracy. Oto jedna z propozycji:

Składniki:

makaron bezglutenowy, może być  również  kukurydziany lub ryżowy

1 średni brokuł

1 cebula

3 ząbki czosnku

20 -30 dek. pieczarek

śmietanka sojowa - można ją dostać w wielu sklepach sieciowych ( delikatesy  Bomi, Carrefour, Tesco ) 

1łyżeczka mąki bezglutenowej do zgęszczenia sosu

natka pietruszki

pół cytryny

przyprawy: sól, pieprz, kurkuma,
 
opcjonalnie: ser bez laktozy, który można kupić w wybranych sklepach ze zdrową żywnością, niestety jest dość drogi.

Umyte pieczarki kroimy w plasterki, lub ćwiartki. Skrapiamy połówką cytryny i  wrzucamy na patelnię, wraz z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Dodajemy kilka łyżeczek oleju rzepakowego lub innego tłuszczu oraz odrobinę wody- ok 50ml. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą kurkumy. Dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut. W tym czasie zagotowujemy wodę na makaron. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy wg. wskazań na opakowaniu. Inaczej gotuje się makron ryżowy, inaczej bezglutenowy warto o tym pamiętać. Po 10 minutach duszenia pieczarek, dodajemy do nich  szklankę gorącej wody oraz śmietankę sojową z wymieszaną dokładnie łyżeczką mąki, tak aby nie było grudek. Wszystko razem zagotowujemy na wolnym ogniu, wrzucamy ugotowane kawałki brokuł, mieszamy i po kilku sekundach odstawiamy z pieca, aby nie zrobiły się zbyt miękkie. Ugotowany makaron przelewamy przez sito i  rozkładamy na talerze. Zalewamy makaron przygotowanym sosem pieczarkowo- brokułowym.  Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki i tartym serem. Całość starajmy się zgrać w czasie tak, aby warzywa zanadto nie zmiękły a makaron się nie skleił.  Jak zwykle w moich przepisach istniej duże swoboda wyboru. Jeśli nie lubimy brokuł, możemy zamiast niego dać młode marchewki czy cukinie, lub jedna i drugie. Makaron jak wspomniałam wcześniej również jest do wyboru.
Szybkie, łatwe, smaczne takie właśnie  ma być to danie.
 
Mój mąż uwielbia dodawać do tego dania kapary ( kilka sztuk) - pestka zaś dostała się tam przez nieuwagę...
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz