Muffiny z bananami to szybka i smaczna propozycja do
herbatki, kawy a także na wycieczkę, lub do pracy.
3 banany
3 kopiaste łyżki mąki bezglutenowej
3 kopiaste łyżki mąki kokosowej
125 ml oleju lub rozpuszczonej margaryny sojowej, rzepakowej
2 jajka lub 6 przepiórczych - ja używam przepiórczych
2 łyżki cukru trzcinowego, melasy lub innego środka
słodzącego
łyżeczka proszku bezglutenowego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Zgniatamy widelcem banany ( taka pół papka, nie trzeba
rozgniatać na jednolitą masę, mogą zostać małe kawałki ) -odstawiamy na bok.
Ubijamy jajka z "cukrem" , następnie dodajemy olej
i powoli dodajemy jedną i drugą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Na
koniec dodajemy banany i całość mieszamy łyżką, tak aby składniki się
połączyły. Nakładamy ciasto do foremek na muffiny i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Wyjmujemy z foremek kiedy lekko
wystygną.
Dzisiaj robiłam, wyszły przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco!
Smacznego, niedługo do Muffinowej rodziny dodam nowy smak! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń