czwartek, 18 września 2014

muffiny z bananami


Muffiny z bananami to szybka i smaczna propozycja do herbatki, kawy a także na wycieczkę, lub do pracy.

 
składniki: ( 10 muffinek)

3 banany

3 kopiaste łyżki mąki bezglutenowej

3 kopiaste łyżki mąki kokosowej

125 ml oleju lub rozpuszczonej margaryny sojowej, rzepakowej

2 jajka lub 6 przepiórczych - ja używam przepiórczych

2 łyżki cukru trzcinowego, melasy lub innego środka słodzącego

łyżeczka proszku bezglutenowego

pół łyżeczki sody oczyszczonej

 

Zgniatamy widelcem banany ( taka pół papka, nie trzeba rozgniatać na jednolitą masę, mogą zostać małe kawałki ) -odstawiamy na bok.

Ubijamy jajka z "cukrem" , następnie dodajemy olej i powoli dodajemy jedną i drugą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy banany i całość mieszamy łyżką, tak aby składniki się połączyły. Nakładamy ciasto do foremek na muffiny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Wyjmujemy z foremek kiedy lekko wystygną.
 
 

Muffiny posmarowałam dodatkowo kremem kokosowym, - uwielbiam krem kokosowy-można oczywiście dowolnie je udekorować, jednak i bez tego są  smaczne.

2 komentarze:

  1. Dzisiaj robiłam, wyszły przepyszne.
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznego, niedługo do Muffinowej rodziny dodam nowy smak! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń