poniedziałek, 8 września 2014

wariacje na temat "bigosu"


składniki: dla co najmniej 5 osób
 
pół kilograma kapusty  kiszonej 

pół główki średniej wielkości białej   kapusty

2 puszki pomidorów

1 słoik koncentratu pomidorowego( około 150 gram)

2 cebule

5 ząbków czosnku

40 dag pieczarek lub jak ktoś woli można dodać suszone leśne grzyby

 2 czerwone papryki

 1/2  ostrej papryki chili

 2  cukinie

 olej rzepakowy lub kokosowy

opcjonalnie:

 kiełbasa sojowa  dla zmylenia wielbicieli wędlin.

 przyprawy:

sól, pieprz, kurkuma, majeranek, liście laurowe, oregano, ziele angielskie, kminek

 Kapustę kiszoną wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 40 minut,  doprawioną  liściem laurowym, solą, pieprzem, kurkumą majerankiem, zielem angielskim. Wycinamy "głąba" z połówki białej kapusty i drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka z ugotowaną kapustą kiszoną. Dodajemy pomidory w puszcze i słoik koncentratu. Dolewamy wody, tak aby zakrywała całą zawartość jaką mamy w garnku. Gotujemy razem około  30  minut. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy około 5 minut na wybranym tłuszczu. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i dusimy przez około 20 minut, na koniec dodajemy pokrojone w plastry cukinie doprawiamy do smaku solą i dusimy około 2 minuty.
Zawartość patelni przelewamy do garnka z ugotowaną kapustą, mieszamy i przyprawiamy resztą przypraw. Dodajemy łyżeczkę  kminku  i  kopiastą łyżeczkę oregano.  Całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Czasami na koniec  dodaję jeszcze pokrojoną na plasterki i lekko podpieczoną kiełbasę sojową. Można podawać  z chlebem lub ziemniakami. Ja podaję z własnoręcznie upieczonym świeżym chlebem.

 

 
 Porcja jest duża więc warto ją podzielić i częściowo zamrozić, jeśli nie znajdziemy chętnych na zjedzenie tak dużej porcji. Jeśli ktoś woli wersję mniej jarską, to można dodać podpieczoną na patelni kiełbasę oraz upieczone i rozdrobnione mięso.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz