składniki: dla co najmniej 5 osób
pół kilograma kapusty
kiszonej
pół główki średniej wielkości
białej kapusty
2 puszki pomidorów
1 słoik koncentratu pomidorowego(
około 150 gram)
2 cebule
5 ząbków czosnku
40 dag pieczarek lub jak ktoś
woli można dodać suszone leśne grzyby
2 czerwone papryki
1/2
ostrej papryki chili
2 cukinie
olej rzepakowy lub kokosowy
opcjonalnie:
kiełbasa sojowa dla zmylenia wielbicieli wędlin.
przyprawy:
sól, pieprz, kurkuma, majeranek,
liście laurowe, oregano, ziele angielskie, kminek
Kapustę kiszoną wkładamy do
garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 40 minut, doprawioną
liściem laurowym, solą, pieprzem, kurkumą majerankiem, zielem
angielskim. Wycinamy "głąba" z połówki białej kapusty i drobno
szatkujemy. Wrzucamy do garnka z ugotowaną kapustą kiszoną. Dodajemy pomidory w
puszcze i słoik koncentratu. Dolewamy wody, tak aby zakrywała całą zawartość
jaką mamy w garnku. Gotujemy razem około 30
minut. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy
pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy około 5 minut na wybranym
tłuszczu. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i dusimy przez około 20
minut, na koniec dodajemy pokrojone w plastry cukinie doprawiamy do smaku solą
i dusimy około 2 minuty.
Zawartość patelni przelewamy do
garnka z ugotowaną kapustą, mieszamy i przyprawiamy resztą przypraw. Dodajemy
łyżeczkę
kminku
i
kopiastą łyżeczkę oregano.
Całość
gotujemy jeszcze około 5 minut. Czasami na koniec
dodaję jeszcze pokrojoną na plasterki i lekko
podpieczoną kiełbasę sojową. Można podawać
z chlebem lub ziemniakami. Ja podaję z
własnoręcznie upieczonym świeżym chlebem.
Porcja jest duża więc warto ją podzielić i
częściowo zamrozić, jeśli nie znajdziemy chętnych na zjedzenie tak dużej
porcji. Jeśli ktoś woli wersję mniej jarską, to można dodać podpieczoną na
patelni kiełbasę oraz upieczone i rozdrobnione mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz