czwartek, 4 września 2014

deser: wanilia-kokos i cała reszta

15 minut pracy i 10 minut szukania po zakamarkach naszego domu, tyle potrzebujemy, żeby przygotować ten deser. Jadalne "resztki"  górą.


składniki:

budyń waniliowy bezglutenowy

mleko bezlaktozowe ( jest słodsze) lub sojowe, możemy użyć również mleka kokosowego

łyżka tapioki w postaci mąki

laska wanilii

pół szklanki wiórków kokosowych

opcjonalnie: cukier waniliowy, jeśli nie mamy wanilii

 Zagotowujemy mleko, tak jak na budyń ( według przepisu na opakowaniu- można dać 1,4 szklanki mleka więcej, jeśli zalewamy resztki ciasta, lub herbatników)
Do gotującego się mleka dodajemy wanilię lub cukier waniliowy. Laskę wanilii rozcinamy i zeskrobujemy tylko miąższ.
Do budyniu dodajemy łyżeczkę tapioki i mieszamy.
Kiedy mleko się zagotuje dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i powoli dodajemy rozrobiony budyń cały czas mieszając. Po 2,3 minutach krem jest gotowy.
Kiedy lekko wystygnie można zalać nim herbatniki, owoce, bakalie

Ja zazwyczaj tak przygotowaną masą zalewam resztki herbatników lub nie zjedzonego ciasta typu keks bakaliowy, ciasto daktylowe itp..

 Jeżeli nie mamy budyniu bezglutenowego, to możemy dodać do mleka kilka łyżek tapioki lub skrobię ziemniaczaną jako środka zagęszczającego.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz