wtorek, 26 sierpnia 2014

ciasto daktylowo- czekoladowe z orzechami


składniki:

200g daktyli

250ml wody (szklanka)

30g margaryny sojowej, kokosowej lub rzepakowej

pół tabliczki gorzkiej czekolady lub 4 łyżki carobu

2 jaja kurze lub 6 przepiórczych

1 szklanka mąki bezglutenowej lub mieszanka ( kokosowa, ryżowa)

pół łyżeczki sody

pół łyżeczki proszku bezglutenowego

solidna garść orzechów włoskich, ale mogą  być włoskie, nerkowca, pekan - pokrojone na drobno.

przyprawy: łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej.

 

Drobno kroimy daktyle 200g , dodajemy 250 ml gorącej wody oraz  30g margaryny sojowej, kokosowej lub masła, wszystko razem mieszamy na  jednolitą masę, dodajemy pół tabliczki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady lub 4 łyżki carobu, ja dodaję czekoladę z chili. Do masy dodajemy jeszcze  cynamon, odrobinę przypraw korzennych ( kardamon, gałka muszkatołowa) i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.  Do mąki  dodajemy pół  łyżeczki  sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Ubijam 2 jajka z łyżką cukru trzcinowego  na jednolitą masę. Do masy daktylowo- czekoladowej dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy ubite jajka i posiekane orzechy, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowaną masę, wlewamy do formy i pieczemy około 50 minut w temp 175 stopni. 

Można podawać na ciepło z lodami, ale jest pyszne i bez !

 


 

 

 

 

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz