wersja dla 4 osób
składniki:
makaron ryżowy z tapioki lub z manioku
filet z kurczaka ( może być
wersja bez mięsna)
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
12 pieczarek jeśli ktoś lubi to mogą to być np: grzyby mun
- ja kupuję suszone i stosuje je zamiennie zamiast pieczarek. ( uwielbiam
ich "chrupkość")
natka piertruszki
cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Filet z kurczaka kroimy w drobne paseczki,
podsmażamy go na patelni ok 5 minut,
doprawiamy solą i pieprzem, następnie
dodajemy posiekany drobno czosnek i cebulą podsmażać razem jeszcze około
10 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną w plasterki lub słupki marchewkę,
pietruszkę i wybrane grzyby. Należy
pamiętać, że grzybki mun należy przyrządzić wg wskazówek na opakowaniu,
wymagają wcześniejszego namoczenia. Wszystkie składniki podsmażamy jeszcze około 5 minuty, następnie zalewamy je
przygotowanym wcześniej wywarem warzywnym lub mięsnym, zagotowujemy i
odstawiamy z ognia. Makaron rozdzielamy do głębokich talerzy lub miseczek
posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i zalewamy naszą chińską zupą w
polskim wydaniu.
Możemy doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym wg. uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz