Zasada przyrządzania jednak jest bardzo podobna i należy
podziękować naszym przodkom za tak ciekawe i pyszne moim zdaniem danie. Podaję
kilka wersji, które robię w zależności od ochoty, czasu, dnia i różnych innych
czynników które wpływają na moje zachowanie i zachcianki.
główka kapusty,
40 dag. pieczarek,
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
pęczek natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz,
opcjonalnie: 1 jajko do farszu - mogą być 3
przepiórcze
sos pomidorowy:
puszka pomidorów, szklanka rosołu, koncentrat pomidorowy,
przyprawy: majeranek, oregano, bazylia, liść laurowy
Powoli zdejmujemy całe liści i odkładamy na bok.
Ryż gotujemy ok 10 min. Na patelni podsmażamy na oliwie posiekany czosnek z cebulą i pieczarki ok. 5minut, następnie mieszamy z ryżem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli dodajemy jajko, to farsz musi przestygnąć, jednak z jajkiem lepiej trzyma się "kupy" - po prostu farsz jest bardziej zbity i lepiej utrzymuje się w kapuścianym "ubranku"
Zawijamy farsz w podgotowane liście kapusty. Układamy do garnka lub na głęboką patelnię.
Zalewamy sosem pomidorowym , który powstaje z wymieszania składników na sos.
Gotujemy około 30 minut.
Tak przygotowane gołąbki są gotowe do jedzenia.
Można je również gotować w rosole, później podsmażyć i podawać z sosem pomidorowym przygotowanym oddzielnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz