wtorek, 26 sierpnia 2014

gołąbki


 
Gołąbki z czasem ewaluowały- z tradycyjnych zawijasów kapuścianych z ryżem i mięsem, przeszły w odchudzone wersje warzywne, a ryż  zastąpujemy kaszami różnego rodzaju.

Zasada przyrządzania jednak jest bardzo podobna i należy podziękować naszym przodkom za tak ciekawe i pyszne moim zdaniem danie. Podaję kilka wersji, które robię w zależności od ochoty, czasu, dnia i różnych innych czynników które wpływają na moje zachowanie i zachcianki.

 
składniki: ( wychodzi ok. 10 sztuk, w zależności od wielkości )

główka kapusty,

400 gram ryżu- można użyć gotowych woreczków ( 3 lub 4 woreczki, w zależności od wagi)

40 dag. pieczarek,

1 duża cebula,

4 ząbki czosnku,

pęczek natki pietruszki

przyprawy: sól, pieprz,

opcjonalnie: 1 jajko do farszu - mogą być 3 przepiórcze

sos pomidorowy: puszka pomidorów, szklanka rosołu, koncentrat pomidorowy,

przyprawy: majeranek, oregano, bazylia, liść laurowy

 
Wyciąć "głąb" z kapusty. Kapustę włożyć do garnka i zagotować, gotować ok. 4 minuty
Powoli zdejmujemy całe liści i odkładamy na bok.
Ryż gotujemy ok 10 min. Na patelni podsmażamy na oliwie posiekany czosnek z cebulą i pieczarki ok. 5minut, następnie mieszamy z ryżem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli dodajemy jajko, to farsz musi przestygnąć, jednak z jajkiem lepiej trzyma się "kupy" - po prostu farsz jest bardziej zbity i lepiej utrzymuje się w kapuścianym "ubranku"
Zawijamy farsz w podgotowane liście kapusty. Układamy do garnka lub na głęboką patelnię.
Zalewamy sosem pomidorowym , który powstaje z wymieszania  składników na sos.
Gotujemy około 30 minut.
Tak przygotowane gołąbki są gotowe do jedzenia.
Można je również gotować w rosole, później podsmażyć i podawać z sosem pomidorowym przygotowanym oddzielnie.

 Jeśli, ktoś ma ochotę na tradycyjne gołąbki z mięsem, to zmielone mięso, należy dodać do przygotowanego farszu. W tym przypadku należy gołąbki gotować dłużej, tak aby mięso było dobrze ugotowane. Można piec gołąbki w naczyniu żaroodpornym w zalewie pomidorowej lub rosole w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz