czwartek, 21 sierpnia 2014

zupa z łososiem

To pyszna, łatwa i szybka do przygotowania zupa. Nadaje się na obiad, lub na kolację, gdy wpadną do nas niespodziewani goście a nam nie chce się przygotowywać oddzielnie posiłku bezglutenowego i bez laktozy dla siebie. To ulubiona zupa mojego męża.
Czas przygotowania nie przekracza 30 minut.


 
składniki:

1 duży por

5 średnich  ziemniaków

2 średnie  marchewki

łosoś w plastrach

bulion warzywny

ząbek czosnku

śmietanka sojowa ( może być zwykła najlepiej gęsta lekko kwaśna)

natka pietruszki lub koperek

kapary - może być bez jeśli nie mamy lub nie lubimy

opcjonalnie:

tarty ser

 
 Por pokrojony w krążki, oraz zgnieciony ząbek czosnku podsmażyć na oleju, dodać ziemniaki oraz marchewkę pokrojone w kostkę, podsmażyć na patelni ok 5 min, wlać bulion warzywny, gotować ok. 10 minut, na koniec dodać posiekaną pietruszkę lub koperek według uznania, oraz plasterki  łososia, odstawić z pieca.

 
Zagęszczamy śmietaną sojową, można to zrobić na koniec gotowania, lub gdy wlejemy zupę  na talerz, następnie  posypujemy tartym serem i dodajemy kapary, kilka sztuk.

Zwykłą kwaśną śmietanę dodajemy dopiero przed podaniem  bezpośrednio na talerz lub miseczkę.
 
Kilka sposobów aby zupa się nie zwarzyła:
  • lekko posolić śmietanę przed dodaniem jej do ciepłej zupy
  • rozprowadzić mąkę z zimną wodą, dodać do niej śmietanę, trochę zupy i następnie wlać całość do garnka z zupą
  • "zahartować" śmietanę - w osobnym naczyniu dokładnie wymieszać śmietanę z ciepłą zupą, następnie dodać do całości (temperatura mieszanki powinna być zbliżona do temperatury zupy)
  •  zupa nie powinna się gotować, kiedy wlewamy do niej śmietanę, tak więc najbezpieczniej dodać ją bezpośrednio na talerze.
  •  
     

     

     

     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz