To pyszna, łatwa i szybka do przygotowania zupa. Nadaje się na obiad, lub na kolację, gdy wpadną do nas niespodziewani goście a nam nie chce się przygotowywać oddzielnie posiłku bezglutenowego i bez laktozy dla siebie. To ulubiona zupa mojego męża.
Czas przygotowania nie przekracza 30 minut.
składniki:
1 duży por
5 średnich ziemniaków
2 średnie marchewki
łosoś w plastrach
bulion warzywny
ząbek czosnku
śmietanka sojowa ( może być zwykła najlepiej gęsta lekko
kwaśna)
natka pietruszki lub koperek
kapary - może być bez jeśli nie mamy lub nie lubimy
opcjonalnie:
tarty ser
Por pokrojony w
krążki, oraz zgnieciony ząbek czosnku podsmażyć na oleju, dodać ziemniaki oraz
marchewkę pokrojone w kostkę, podsmażyć na patelni ok 5 min, wlać bulion
warzywny, gotować ok. 10 minut, na koniec dodać posiekaną pietruszkę lub koperek
według uznania, oraz plasterki
łososia, odstawić
z pieca.
Zagęszczamy śmietaną sojową, można to zrobić na koniec
gotowania, lub gdy wlejemy zupę
na
talerz, następnie
posypujemy tartym
serem i dodajemy kapary, kilka sztuk.
Zwykłą kwaśną śmietanę dodajemy dopiero przed podaniem bezpośrednio na talerz lub miseczkę.
Kilka sposobów aby zupa się nie zwarzyła:
lekko posolić śmietanę przed dodaniem jej do ciepłej zupy
rozprowadzić mąkę z zimną wodą, dodać do niej śmietanę, trochę zupy i następnie wlać całość do garnka z zupą
"zahartować" śmietanę - w osobnym naczyniu dokładnie wymieszać śmietanę z ciepłą zupą, następnie dodać do całości (temperatura mieszanki powinna być zbliżona do temperatury zupy)
zupa nie powinna się gotować, kiedy wlewamy do niej śmietanę, tak więc najbezpieczniej dodać ją bezpośrednio na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz