środa, 13 sierpnia 2014

przepis na chleb


 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki bezglutenowej( najlepiej gotowa mieszanka " mix chlebowy"),  można również zrobić własną mieszankę ( mąka gryczana, kukurydziana i ryżowa) w różnych proporcjach wg uznania.
  • 1,1/4 szklanki mleka ( może być bezlaktozowe lub sojowe)
  • ok.25 gram drożdży
  • 5 gram cukru ( mała płaska łyżka)
  • 1 jajko kurze lub 3 przepiórcze
  • ok.50 gram rozpuszczonego masła lub margaryny ( sojowej, rzepakowej)
  • szczypta soli

 
 
Mleko lekko podgrzewamy, odlewamy połowę do oddzielnej szklanki i rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru.

Czekamy aż drożdże wyrosną w szklance ( 5-10min)

Wsypujemy mąkę lub naszą mieszankę do dość dużej miski, tak aby ciasto mogło w niej wyrosnąć.

Kiedy drożdże wyrosną wlewamy je do miski z mąką , pozostawiamy na ok. 5- 10 minut, następnie dodajemy resztę mleka, jajko oraz roztopiony tłuszcz.

Dodajemy resztę cukru, szczyptę soli i ziarna lub zioła do smaku według upodobania.

Mieszamy na jednolitą masę ręcznie, najlepiej drewnianą dużą łyżką. Można też użyć robota kuchennego ze specjalnie do tego przystosowanym "mieszadłem".

Tak wyrobioną jednolitą masę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką kuchenną i odkładamy na około  godzinę  w ciepłe miejsce. W słoneczne dni świetnie wyrasta w miejscu gdzie dociera słońce np. parapet.

Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Takie ciasto przekładamy do formy w której będzie pieczone i znowu przykrywamy i odkładamy na około 20-30 minut.

Nagrzewamy piekarnik do  temperatury około 190 stopni Celsjusza, ciasto z góry nacinamy nożem na głębokość ok 5 cm, aby nie było pustych przestrzeni po upieczeniu.

Pieczemy około 50 minut. Po wyłączeniu pieca uchylamy piekarnik i pozostawiamy chlebek do wystudzenia w piecu przez 20 minut, następnie wyjmujemy na lnianą ściereczkę lub  pozostawiamy na kratownicy w piekarniku tak aby od spodu chleb mógł "oddychać". Kiedy nie jest już gorący można go kroić i delektować się jego smakiem.

Udoskonaliłam nieco przepis, aby chleb był przez następne dni nadal lekko wilgotny, nie kruszył się: do ciasta dodałam zmielone orzechy włoskie i garść nasion "chia" - poczytajcie o nich koniecznie, są rewelacyjne! Myślę, że można dodać zamiast nich zmielone siemię lniane - na pewno wyjdzie taniej.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz