składniki:( porcja na 2 osoby)
1 woreczek kaszy grycznej lub
półtorej szklanki kaszy jaglanej10 pieczarek średniej wielkości
1 mała cukinia
1 mały słoiczek oliwek czarnych lub zielonych według upodobań
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, kurkuma
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek ok 3 minuty - na oleju rzepakowym lub oliwie.
Dodajemy pocięte w plasterki pieczarki, skrapiamy cytryną - dusimy razem ok 8 minut.
Następnie dodajemy pociętą w plastry cukinię i oliwki - dusimy ok 3 minut - dodajemy kaszę i całość przyprawiamy. Mieszamy i podsmażamy ok 5 mniut.
Na koniec dodajemy świeżą posiekaną natkę pietruszki, odstawiamy z ognia i mieszamy.
Świetnie smakuje z odrobiną kwaśniej śmietany, lub kefirem- śmietanę bez zawartości laktozy możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz