wtorek, 26 sierpnia 2014

Kasza zapiekana z warzywami

Kolejny przepis z serii: szybko, tanio, pożywnie.


składniki:( porcja na 2 osoby)
1 woreczek kaszy grycznej lub półtorej szklanki kaszy jaglanej
10 pieczarek średniej wielkości
1 mała cukinia
1 mały słoiczek oliwek czarnych lub zielonych według upodobań
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia,  kurkuma

 wersja nr 2 -  zamiast cukinii dajemy dynię, a zamiast pieczarek pokrojone w kostkę pomidory( mogą być z puszki)
Dynię dusimy trochę dłużej niż cukinię ok. 10 min. wraz z pociętymi pomidorami ( na małym ogniu)

 
Gotujemy kaszę gryczaną lub jaglaną - można zrobić mieszankę np: pół na pół
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek ok 3 minuty - na oleju rzepakowym lub oliwie.
Dodajemy pocięte w plasterki pieczarki, skrapiamy cytryną  - dusimy razem ok 8 minut.
Następnie dodajemy pociętą w plastry cukinię i oliwki - dusimy ok 3 minut - dodajemy kaszę i całość przyprawiamy. Mieszamy i podsmażamy ok 5 mniut.
Na koniec dodajemy świeżą posiekaną natkę pietruszki, odstawiamy z ognia i mieszamy.
 
Świetnie smakuje z odrobiną kwaśniej śmietany, lub kefirem- śmietanę bez zawartości laktozy możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz