Warto spróbować nowych ziaren, które na dobre pojawiły się w naszych sklepach i nie są drogie, a co najważniejsze są naprawdę zdrowe.
Warzywa, kasza i soczewica to wyjątkowo udany związek, choć nie monogamiczny, polecam!
składniki: ( porcja na 3,4 osoby)
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
pół szklanki kaszy gryczanej lub jaglanej,
pół szklanki soczewicy ( tu dałam zieloną)
4 średnie ziemniaki
2 marchewki,
1 mała cukinia
8 średniej wielkości pieczarek
natka pietruszki
mały kubeczek gęstej kwaśnej
śmiatany, lub śmietanki sojowej
około 1,4
litr bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, szczypta majeranku i bazylii.
Zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju, lub oliwie przez ok. 3 minuty, płuczemy ziarna kaszy oraz soczewicę i dodajemy do garnka, podsmażamy przez kilka minut z czosnkiem i cebulą. Następnie wlewamy przygotowany wcześniej bulion. Gotujemy ok. 15 minut z przyprawami. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki skropione cytryną. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i cukinię. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Zupę odstawiamy z pieca i dodajemy świeżą natkę pietruszki.
Podajemy najlepiej z gęstą kwaśną śmietaną, można z sojową lub bez niej, co kto lubi.
Ta wersja jest z żółtą soczewicą, ale polecam również, zieloną, czerwoną czy brązową, zupa będzie miała wtedy trochę inny kolor. Oczywiście warzywa również można dać inne, to tylko wersja demonstracyjna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz