czwartek, 4 września 2014

zupa warzywna z kaszą i soczewicą

Kochani, robi się coraz chłodniej, a na chłodne dni zupa to doskonały pomysł. Uwielbiam zupy           i chętnie częstuję nimi moich gości, szczególnie w dni kiedy chłód zagląda nam do mieszkań, a ogrzewanie jeszcze nie działa.
Warto spróbować nowych ziaren, które na dobre pojawiły się w naszych sklepach i nie są drogie, a co najważniejsze są naprawdę zdrowe.
Warzywa,  kasza i soczewica to wyjątkowo udany związek, choć nie monogamiczny, polecam!
składniki: ( porcja na 3,4 osoby)

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

pół szklanki kaszy gryczanej lub jaglanej,

pół szklanki soczewicy ( tu dałam zieloną)

4 średnie ziemniaki

2 marchewki,

1 mała cukinia

8 średniej wielkości pieczarek

natka pietruszki

mały kubeczek gęstej kwaśnej śmiatany, lub śmietanki sojowej

około 1,4  litr bulionu warzywnego

przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, szczypta majeranku i bazylii.

Zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju, lub oliwie przez ok. 3 minuty, płuczemy ziarna kaszy oraz soczewicę i dodajemy do garnka, podsmażamy przez kilka minut z czosnkiem i cebulą. Następnie wlewamy przygotowany wcześniej bulion. Gotujemy ok. 15 minut z przyprawami. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki skropione cytryną. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i cukinię. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Zupę odstawiamy z pieca i dodajemy świeżą natkę pietruszki.
 Podajemy najlepiej z gęstą kwaśną śmietaną, można z sojową lub bez niej, co kto lubi.

Ta wersja jest z żółtą soczewicą, ale polecam również, zieloną, czerwoną czy brązową, zupa będzie miała wtedy trochę inny kolor. Oczywiście warzywa również można dać inne, to tylko wersja demonstracyjna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz