poniedziałek, 15 września 2014

ciasteczka kokosowo-migdałowe



Ciasteczka łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Czas przygotowania około 40 minut.
Wychodzi mniej więcej 20 sztuk.

 składniki:

1 szklanka mąki bezglutenowej,

1/2 szklanki mąki ryżowej lub kokosowej

100 gram margaryny sojowej, roślinnej lub masła bez laktozy - do wyboru

1/4 szklanki cukru trzcinowego - można dodać zwykły, lub inny słodzik np: stewie (wystarczą 2 łyżki, jest znacznie słodsza od cukru )

1 jako kurze lub 3 przepiórcze

1/4 szklanki wiórków kokosowych

1/4 szklanki płatków migdałowych

1 łyżeczka proszku bezglutenowego

 
Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy rozpuszczony lecz wystudzony tłuszcz oraz jajko ( jajka). Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczamy. Układamy na papier wyłożony na blaszce, wkładamy na około 20 minut  do  piekarnika  nagrzanego do 180 stopni.



 Migdały można zastąpić orzechami lub suszonymi owocami drobno posiekanymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz