środa, 28 stycznia 2015

kruche ciasteczka " kocie oczka"


"Kocie oczka"- jak to pięknie brzmi...
Te ciasteczka są mi szczególnie bliskie, ponieważ jestem "kotolubem", mam w domu dwie śliczne kotki, co prawda one nie jedzą tych ciasteczek, ale rodzina to już owszem!

 składniki:
2 szklanki mąki bezglutenowej lub mieszanka mąk ( owsiana, ryżowa, bezglutenowa)
150 gram margaryny sojowej, rzepakowej lub masła bezglutenowego
1 jajko kurze lub 4 przepiórcze
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta goździków
4 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego nierafinowanego
1 łyżeczka miodu
Powidła lub dżem - smak dowolny, ja daję truskawkowo- żurawinowy dżem własnej roboty

 Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miękką pokrojoną w paseczki margarynę, miód oraz jajko. Zagniatamy ciasto, aż do powstania jednolitej gładkiej masy.
Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy przy pomocy np: szklanki duże koła. W co drugim kole wycinamy kieliszkiem w środku mniejsze kółko. Koła nakładamy na siebie a do środka w miejsce dziurki wkładamy powidła lub dżem.
Ciastka układamy na blaszkę wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Do kocich oczek pasuje herbatka z rooibosem https://herbatkiowocowowarzywne.pl/sklep/herbatki/herbatki-z-dodatkiem-suszu-herbacianego/energia/



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz