Szybka, prosta i smaczna sałatka wegańska. Sałatka warzywna na bazie ziemniaków i
ogórków kiszonych w sosie pomidorowym.
4 średnie kiszone ogórki
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki wody
mały słoik zielonych oliwek
mały brokuł
3 łyżki oleju
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, szczypta papryczki chili, kurkuma, bazylia, oregano.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek miażdżymy w prasce do czosnku lub drobno kroimy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę oraz czosnek i podsmażamy dosłownie 1 minutę, dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, cały czas mieszając aż wszystko się zagotuje. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy około 3 minuty.
Dodajemy ogórki i oliwki, zdejmujemy z pieca i tak przygotowaną mieszanką polewamy ziemniaki i brokuł. Na koniec posypujemy natką pietruszki.
Sałatka ma kwaśno-ostry smak z lekko ziołową nutą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz