czwartek, 1 stycznia 2015

Ogórek kiszony i ziemnak - bo do tanga trzeba dwojga


Szybka, prosta i smaczna sałatka wegańska.  Sałatka warzywna na bazie ziemniaków i ogórków kiszonych w sosie pomidorowym.

 składniki na 4 porcje
kilogram ziemniaków
4 średnie kiszone ogórki
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki wody
mały słoik zielonych oliwek
mały brokuł
3 łyżki oleju
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz,  szczypta papryczki chili, kurkuma, bazylia, oregano.

 Ugotowane ziemniaki  kroimy w grubą kostkę. Brokuł wrzucamy na 3 minuty do gotującej się wody, odcedzamy i dodajemy do ziemniaków.
Ogórki i oliwki kroimy w grube plastry, natkę pietruszki drobno siekamy, odstawiamy na bok.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek miażdżymy w prasce do czosnku lub drobno kroimy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę oraz czosnek i podsmażamy dosłownie 1 minutę, dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, cały czas mieszając aż wszystko się zagotuje.  Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy około 3 minuty.
Dodajemy ogórki i oliwki, zdejmujemy z pieca i tak przygotowaną mieszanką polewamy ziemniaki i brokuł. Na koniec posypujemy natką pietruszki.
Sałatka ma kwaśno-ostry smak z lekko ziołową nutą.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz