poniedziałek, 5 stycznia 2015

wegetariańskie klopsiki z kaszy


Kiedyś podałam moim znajomym mięsożercom takie klopsiki polane sosem grzybowym i usłyszałam: Pyszne te klopsy, jakiego mięsa do nich użyłaś? Początkowo skłamałam i powiedziałam że to drób, ale kiedy wszystko zjedli i siedzieliśmy delektując się poobiednią kawą wyznałam prawdę. Byli mocno zaskoczeni...
To była wersja z kaszą gryczaną z delikatnie podsmażoną skórką, takie jak te:

 składniki na 4 porcje
woreczek kaszy gryczanej lub jaglanej
bułka bezglutenowa
marchew
korzeń pietruszki
natka pietruszki
cebula
3 ząbki czosnku
jajko
szklanka woda
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, odrobina kminku mielonego
opcjonalnie można dodać np: drobno posiekane pieczarki.

 Kaszę gotujemy wg. przepisu a następnie  wysypujemy do miski w której będziemy łączyć wszystkie składniki. Bułkę zalewamy letnią wodą, kiedy napęcznieje, odciskamy wodę z bułki i dodajemy do kaszy. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki siekamy w malakserze i dodajemy do miski. Na koniec wbijamy jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą oraz odrobiną kminku. Składniki łączymy ze sobą tworząc jednolitą masę z której formujemy klopsiki. Klopsiki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju po około 5 minut z każdej strony.



 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz