składniki na 6-7 mufinek
1 duże jajko
1 średnia marchewka
połówka czerwonej papryki lub konfitura paprykowa
połówka cebuli
2 łyżki mąki jaglanej
100ml śmietany
3 plastry drobno pokrojonego żółtego sera
odrobina soli do smaku.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebulę siekamy w drobną kostkę to samo z papryką. Jajko ubijamy mikserem, dodajemy śmietanę, mąkę i miksujemy aby składniki się połączyły. Dodajemy warzywa i przyprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do foremek. Na koniec dodajemy ser, częściowo ser opadnie na dno foremki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Kiedy lekko przestygną wyciągamy je z foremek na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami lub bez. Jeśli chcemy podawać bez dodatków to warto zrobić podwójną porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz