środa, 7 stycznia 2015

"mufiny" paprykowo-marchewkowe

Doskonała przekąska na dzień i na noc..Często robię je na śniadanie kiedy razem z mężem mamy wolny poranek...

składniki na 6-7 mufinek
1 duże jajko
1 średnia marchewka
połówka czerwonej papryki lub konfitura paprykowa
połówka cebuli
2 łyżki mąki jaglanej
100ml śmietany
3 plastry drobno pokrojonego żółtego sera
odrobina soli do smaku.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebulę siekamy w drobną kostkę to samo z papryką. Jajko ubijamy mikserem, dodajemy śmietanę, mąkę i miksujemy aby składniki się połączyły. Dodajemy  warzywa i przyprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do foremek. Na koniec dodajemy ser, częściowo ser opadnie na dno foremki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Kiedy lekko przestygną wyciągamy je z foremek na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami lub bez. Jeśli chcemy podawać bez dodatków to warto zrobić podwójną porcję.

                                      




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz