niedziela, 11 stycznia 2015

jajecznica z tofu na zielono


Jeśli nie jesteście jeszcze przekonani do tofu z powodu dość specyficznego smaku, to na początek proponuję dodawać go do innych potraw. Świetnie zwiększy objętość i wartość dietetyczną naszych dań.
Na początek proponuję jajecznicę z tofu z zielonymi warzywami. Pamiętajcie o  "dobrych" jajkach nie wspierajcie chowu klatkowego.

składniki na 2,3  porcje:
2 duże jajka
około 60 gram tofu
połówka cukini
1 mała puszka zielonego groszku
mała cebula
przyprawy: sól, kurkuma, szczypta słodkiej papryki w proszku, mile widziana posiekana natka pietruszki

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju,  lekko podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w półkrążki  cukinię i podsmażamy około 2 minuty, dodajemy rozdrobnione w palcach tofu i przyprawiamy ( natkę pietruszki pozostawiamy na koniec).
Na patelnię wybijamy rozbełtane jajka, dodajemy groszek i co jakiś czas delikatnie mieszamy, aż do momentu kiedy jajka się zetną.  Gorące danie przekładamy na talerze, posypujemy natką i gotowe. Ja podaję taką jajecznicę z odrobiną sosu pomidorowego lub czosnkowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz