Jeśli nie jesteście jeszcze przekonani do tofu z powodu dość
specyficznego smaku, to na początek proponuję dodawać go do innych potraw.
Świetnie zwiększy objętość i wartość dietetyczną naszych dań.
Na początek proponuję jajecznicę z tofu z zielonymi
warzywami. Pamiętajcie o "dobrych" jajkach nie wspierajcie chowu
klatkowego.
składniki na 2,3
porcje:
2 duże jajkaokoło
połówka cukini
1 mała puszka zielonego groszku
mała cebula
przyprawy: sól, kurkuma, szczypta słodkiej papryki w proszku, mile widziana posiekana natka pietruszki
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, lekko podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię i podsmażamy około 2 minuty, dodajemy rozdrobnione w palcach tofu i przyprawiamy ( natkę pietruszki pozostawiamy na koniec).
Na patelnię wybijamy rozbełtane jajka, dodajemy groszek i co jakiś czas delikatnie mieszamy, aż do momentu kiedy jajka się zetną. Gorące danie przekładamy na talerze, posypujemy natką i gotowe. Ja podaję taką jajecznicę z odrobiną sosu pomidorowego lub czosnkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz