czwartek, 1 stycznia 2015

"jajecznica" z makaronem i pomidorami


W czasie wolnych dni, kiedy to dłużej wyleguję się w łóżku lub planuję tzw. dzień lenia- robię sobie śniadanio - obiady czyli dania, które są podawane w późnych godzinach rannych i są wystarczająco syte, aby nie czuć głodu do późnego popołudnia.
Do takich dań należy jajecznica z makaronem i pomidorami.., a może to makaron z jajkiem..., nie ważna nazwa, sedno stanowi smak i krótki czas przygotowania.

 składniki na porcję dla 2 osób
3 jajka - u mnie zawsze jaja z chowu wolnowybiegowego i ekologicznego jeśli nie mam od zaprzyjaźnionego gospodarza.
około 180 gram makaronu bezglutenowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 małe lub 1 duży pomidor
3 łyżki oleju lub oliwy
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, bazylia
opcjonalnie: natka pietruszki i parmezan- ja dodaję drobno pokrojony" leerdammer" bez laktozy i glutenu.

 Gotujemy makaron wg wskazań na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sicie. Pomidor najlepiej sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w półplastry.
Cebulę i czosnek drobno siekamy następnie podgrzewamy olej na patelni i dodajemy cebulę oraz czosnek, smażymy około minuty, dodajemy makaron i całość podsmażamy - około 3 minuty. Do makaronu wybijamy jajka i przyprawiamy. Całość delikatnie mieszamy, kiedy jajka się zetną i połączą z makaronem dodajemy pokrojone pomidory. Zawartość patelni mieszamy potrząsając patelnią, tak aby zawartość się połączyła, ale nie zrobiła się "papka" i gotowe, można na koniec posypać zawartość startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Pychota !


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz