poniedziałek, 19 stycznia 2015

ciasto bananowe bez pieczenia

Ciasta których nie trzeba piec, są dobrym rozwiązaniem dla osób które obawiają się pieczenia ciast-bo nie wyrośnie lub nie znają zbyt wielu przepisów, a mają ochotę na coś nowego.

składniki:
2 paczki herbatników lub biszkopty bezglutenowe
2 banany
1 budyń bez laktozy
1,5 szklanki  mleka sojowego
100 gram masła bez laktozy lub margaryny sojowej
miąższ laski wanilii lub cukier waniliowy
1 łyżka ksylitolu
galaretka
szklanka jagód lub innych owoców, np: malin - duże owoce należy pokroić na kawałki.

Herbatniki układamy na dno formy, banany kroimy w plasterki i układamy na herbatniki.
Rozpuszczamy budyń w szklance mleka i dodajemy łyżkę ksylitolu oraz wanilię, resztę mleka zagotowujemy. Cały czas mieszając wlewamy budyń do gotującego się mleka. Masa budyniowa powinna być jednolita i gęsta.
Kiedy masa przestygnie dodajemy do niej margarynę sojową i miksujemy blenderem.
Wylewamy masę na przygotowane herbatniki i banany. Wkładamy do lodówki aby masa zastygła.
Rozpuszczamy galaretkę w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, aby stężała kiedy dodamy do niej owoce. Kiedy galaretka lekko stężeje, wsypujemy owoce ( świeże lub zamrożone) na masę budyniową i zalewamy lekko stężałą galaretką. Wkładamy do lodówki na około godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz