składniki:
2 paczki herbatników lub biszkopty bezglutenowe2 banany
1 budyń bez laktozy
1,5 szklanki mleka sojowego
miąższ laski wanilii lub cukier waniliowy
1 łyżka ksylitolu
galaretka
szklanka jagód lub innych owoców, np: malin - duże owoce należy pokroić na kawałki.
Herbatniki układamy na dno formy, banany kroimy w plasterki
i układamy na herbatniki.
Rozpuszczamy budyń w szklance mleka i dodajemy łyżkę
ksylitolu oraz wanilię, resztę mleka zagotowujemy. Cały czas mieszając wlewamy budyń do
gotującego się mleka. Masa budyniowa powinna być jednolita i gęsta.Kiedy masa przestygnie dodajemy do niej margarynę sojową i miksujemy blenderem.
Wylewamy masę na przygotowane herbatniki i banany. Wkładamy do lodówki aby masa zastygła.
Rozpuszczamy galaretkę w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, aby stężała kiedy dodamy do niej owoce. Kiedy galaretka lekko stężeje, wsypujemy owoce ( świeże lub zamrożone) na masę budyniową i zalewamy lekko stężałą galaretką. Wkładamy do lodówki na około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz