czwartek, 22 stycznia 2015

fasolka wegetariańska


To kolejna modyfikacja tzw. "fasolki po bretońsku" , fasolka wegetariańska lub nawet wegańska, pyszna choć bez wędliny, naprawdę polecam. Moja rodziny rekompensuje sobie brak mięsnego wsadu, startym serem i to im wystarcza, chociaż to wędlinożercy .

 składniki na 4 porcje
1,5 szklanki fasoli - w szybszej wersji   puszka białej fasoli
2 ziemniaki
10 pieczarek
puszka pomidorów bez skórki
mały słoik koncentratu pomidorowego
cebula
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, 4 liście laurowe, oregano, kilka ziarenek ziela angielskiego bazylia
opcjonalnie: kwaśna śmietana lub starty ser

 Fasolkę "hrabina" lub "piękny Jaś" - zalewamy zimną wodą na okres około 10 godzin, najlepiej na noc. Proporcje 1do 3 - szklanka fasoli, 3 wody, w tym przypadku zalewamy fasolę około 5 szklankami wody.
Do fasolki dodajemy przyprawy, pomidory w puszcze oraz koncentrat. Gotujemy do momentu aż fasola lekko zmięknie ( około 1,5 do 2 godzin) Cebulę oraz  czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju kilka minut i dodajemy do fasoli. Na koniec kroimy ziemniaki w kostkę i wrzucamy do gotujących się składników. Po około 10 minutach odstawiamy danie z pieca.
Tak przygotowane danie jest gotowe do podania, można podawać również ze śmietaną lub startym serem.
Jeśli używamy fasoli w puszcze to znacznie skracamy czas przygotowania. Najpierw, gotujemy sos pomidorowy. Do około litra wody dodajemy koncentrat, pomidory i przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Tak jak wyżej podsmażamy cebulę, czosnek i pieczarki dodajemy do sosu. Dodajemy ziemniaki i gotujemy około 15 minut, na koniec dodajemy fasolkę, zagotowujemy i zdejmujemy z pieca.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz