To kolejna modyfikacja tzw. "fasolki po bretońsku"
, fasolka wegetariańska lub nawet wegańska, pyszna choć bez wędliny, naprawdę
polecam. Moja rodziny rekompensuje sobie brak mięsnego wsadu, startym serem i
to im wystarcza, chociaż to wędlinożercy .
2 ziemniaki
10 pieczarek
puszka pomidorów bez skórki
mały słoik koncentratu pomidorowego
cebula
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, 4 liście laurowe, oregano, kilka ziarenek ziela angielskiego bazylia
opcjonalnie: kwaśna śmietana lub starty ser
Tak przygotowane danie jest gotowe do podania, można podawać również ze śmietaną lub startym serem.
Jeśli używamy fasoli w puszcze to znacznie skracamy czas przygotowania. Najpierw, gotujemy sos pomidorowy. Do około litra wody dodajemy koncentrat, pomidory i przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Tak jak wyżej podsmażamy cebulę, czosnek i pieczarki dodajemy do sosu. Dodajemy ziemniaki i gotujemy około 15 minut, na koniec dodajemy fasolkę, zagotowujemy i zdejmujemy z pieca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz