składniki na 8 małych placków:
3 średniej wielkości marchewki3 średnie ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 jajko
2 łyżki maki pszennej bezglutenowej
przyprawy: sól, kurkuma, gałka muszkatołowa, pieprz
kubeczek kwaśnej gęstej śmietany bezlaktozy lub cytrynowy jogurt sojowy
kilka łyżek oleju na patelnię.
Mieszamy dokładnie składniki, rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i pieczemy placki około 5 minut na każdej stronie na średnim ogniu. Ja odwracam placki w czasie pieczenia raz lub 2 razy żeby sprawdzić czy nie za bardzo się przypiekają.
Można oczywiście marchewkę zastąpić innym warzywem, np: czerwonym buraczkiem czy cukinią.
Te "purpurowe" są właśnie z burakiem.
Podaję je z kwaśną śmietaną, która pięknie się rozpływa po gorących plackach, palce lizać!
To właśnie ta śmietanka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz