składniki na 3 porcje:
4 dorodne pomidory - ( mogą być pomidory w puszcze)2 duże czerwone papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, bazylia, oregano
Skórka może być lekko przypalona, ale to nie przeszkadza. Gorącą paprykę przekładamy do torebki foliowej (odpornej na wysoką temperaturę) i kiedy wystygnie obieramy ze skórki, skórka powinna bez trudu odchodzić. Ja czasami obieram skórkę z jeszcze gorącej papryki i też się udaje.
Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w
kostkę.
Posiekaną drobno cebulę i czosnek podsmażamy lekko na oleju,
następnie wrzucamy pomidory pokrojone w
kostkę lub pomidory w puszcze. Wlewamy bulion, doprawiamy przyprawami i
gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wrzucamy upieczoną i obraną
paprykę. Całość miksujemy blenderem tak aby powstała jednolita zupa krem ( ja lubię kiedy zostają drobne
kawałki). Gotujemy około 2 minuty i gotowe. Podajemy posypaną startym serem i
(lub) gęstą śmietaną. Do zupy podaję upieczone bagietki lub cebulaki ( przepis na blogu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz