poniedziałek, 30 marca 2015

zupa krem pomidorowo-paprykowa

Jeśli lubicie zupy "krem" a znudziła się Wam już tradycyjna zupa krem z pomidorów, to warto urozmaicić nieco jej smak dodając równie smacznego i pięknego towarzysza jakim jest papryka. Tak oto powstanie nowy pyszny smak " zupa krem pomidorowo-paprykowa.
 
składniki na 3 porcje:
4 dorodne pomidory - ( mogą być pomidory w puszcze)
2 duże czerwone papryki
litr bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, bazylia, oregano

 
Z papryki wycinamy gniazda nasienne oraz ogony, przecinamy na 4 części, myjemy i osuszamy. Następnie wkładamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Skórka może być lekko przypalona, ale  to nie przeszkadza. Gorącą paprykę przekładamy do torebki foliowej (odpornej na wysoką temperaturę) i kiedy wystygnie obieramy ze skórki, skórka powinna bez trudu odchodzić. Ja czasami obieram skórkę z jeszcze gorącej papryki i też się udaje.

Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Posiekaną drobno cebulę i czosnek podsmażamy lekko na oleju, następnie  wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę lub pomidory w puszcze. Wlewamy bulion, doprawiamy przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wrzucamy upieczoną i obraną paprykę. Całość miksujemy blenderem tak aby powstała jednolita  zupa krem ( ja lubię kiedy zostają drobne kawałki). Gotujemy około 2 minuty i gotowe. Podajemy posypaną startym serem i (lub) gęstą śmietaną. 
Do zupy podaję upieczone bagietki lub cebulaki (  przepis na blogu)
 
                                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz