poniedziałek, 23 marca 2015

Tort śmietankowy z owocami

Rodzina tortów się powiększa o kolejnego członka rodziny! Tym razem tort śmietankowy z owocami.

Składniki:
owoce
bita śmietana
ciasto biszkoptowe
wybrana masa do przełożenia warstw biszkoptu.

Biszkopt przygotowujemy tak jak w przepisie na pozostałe torty przedstawione na blogu możemy przekroić go na dwie części lub zostawić jako jeden spód.
składniki na ciasto biszkoptowe:
20 dag mąki
 4 łyżki cukru lub ( 4 ksylitolu, 2 stevi itp...)
8 łyżek zimnej wody
4 duże jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( można nie dawać proszku )
3 łyżki oleju
Biszkopt
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę. Jaja przepiórcze ucieram w całości (1 jajo kurze to u mnie 3 przepiórcze.)
Pozostałe składniki suche wymieszać, dodać wodę i wymieszać z masą jajeczną lub z ubitym białkiem oraz żółtkami.
Wlać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 30-35 minut w temp. 170 stopni, na koniec zwiększyć na minutę na ok. 200 stopni. Nie dłużej - chodzi tylko o to, żeby nie opadł. Ciasto wyjmujemy z pieca jeszcze ciepłe i zdejmujemy papier.
Odstawiamy do wystygnięcia
Jedną część przekładam masą budyniową lub tapiokową:
Przygotowujemy krem z tapioki:
Pół szklanki kuleczek z tapioki zalewamy dużą puszką mleka kokosowego, pozostawiamy na godzinę, po godzinie gotujemy cały czas mieszając około 10-15 minut, aż będą miękkie.
Do tego używam tapioki w postaci małych białych kuleczek.
Kiedy krem przestygnie można dodać odrobinę margaryny sojowej i wymieszać na jednolitą masę, ale nie jest to konieczne. Krem jest zbity i stanowi jednolitą konsystencję świetnie trzymającą  się na cieście
Krem budyniowy składniki:
budyń waniliowy bezglutenowy
mleko bezlaktozowe ( jest słodsze) lub sojowe, możemy użyć również mleka kokosowe
70 g. margaryny sojowej, rzepakowej lub innej bezlaktozy
Zagotowujemy mleko, tak jak na budyń, ale w mniejszej ilości zamiast pół litra dajemy 350ml. Gotujemy budyń jak w przepisie na opakowaniu, masa będzie jednak bardziej zbita.
Po wystudzeniu masy dodajemy margarynę sojową i miksujemy blenderem na jednolitą gładką masę.
Przecinamy biszkopt na pół i nakładamy wybrany krem na jedną część, przykrywając drugą.
Na koniec ubijamy bitą śmietanę bezlaktozy na sztywno, można użyć śmietany kokosowej lub ryżowej. Nakładamy na górę naszego tortu i dekorujemy wybranymi owocami.
Tort jest pyszny, niezbyt słodki i pięknie wygląda a zamiast kawy polecam herbatkę https://herbatkiowocowowarzywne.pl/napar/herbatki/


Zazwyczaj używam tych  śmietanek:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz