czwartek, 26 marca 2015

babeczki merchewkowo-cebulowe ( flany, terriny i inne cuda)


Zainspirowana francuskimi terrinami oraz hiszpańskimi flanami, przygotowałam marchewkowo-cebulowe babeczki. Pyszne, łatwe i tanie a prezentują się jak prawdziwa kulinarna arystokracja- moim zdaniem.

 składniki na około 8-10 babeczek w zależności od wielkości foremek, ja używam tych na mufiny lub do wafli.
2 jajka
150 ml śmietany kremówki bezlaktozy lub śmietanki sojowej
1 marchewka
1 mała pietruszka ( korzeń oraz natka)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
2 łyżki mąki gryczanej
1  łyżka mąki ryżowej
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma

 Jajka ubijamy mikserem, powoli dodajemy śmietanę oraz mąki cały czas miksując. Dodajemy przyprawy oraz drobno pokrojone warzywa ( marchew, pietruszka korzeń, cebula i czosnek)

Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na około 25 minut. Kiedy "babeczki" lekko wystygną podajemy je z jogurtem naturalnym wymieszanym z sokiem z cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki. Pychota!

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz