Babka cytrynowo-orzechowa to smak który pamiętam z dzieciństwa. Orzechy mieliśmy na działce, tylko cytryny trzeba było kupić. Babkę robi się szybko a dla dodania jej elegancji można ją podać z frużeliną owocową lub bitą śmietaną. Oczywiście sama też smakuje wyśmienicie!
składniki na małą blaszkę:
4 jajka
2 duże łyżki ksylitolu
100 gram
masła bezglutenowego lub margaryny sojowej
2 łyżki mąki jaglanej
1łyzka mąki ryżowej
1 łyżka zwykłej mąki bezglutenowej
starta skórka z jednej cytryny
kandyzowana skórka z cytryny - duża łyżka
garść zmielonych orzechów laskowych
mała łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijamy razem z ksylitolem na puszystą i gęstą masę,
dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę cały czas miksując. Powoli
dodajemy mąki(każdy rodzaj) oraz proszek do pieczenia. Powstanie jednolita i
gładka masa do której dodajemy skórkę z cytryny, kandyzowaną cytrynę oraz
zmielone orzechy, możemy wymieszać mikserem na wolnych obrotach lub łyżką, tak
aby składniki się połączyły. Ciasto wlewamy do małej formy wyłożonej papierem i
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 35-40 minut.
Przed podaniem można posypać babkę cukrem pudrem, lub zrobić
ulubioną polewę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz