poniedziałek, 16 marca 2015

babka cytrynowo-orzechowa

Babka cytrynowo-orzechowa to smak który pamiętam z dzieciństwa. Orzechy mieliśmy na działce, tylko cytryny trzeba było kupić. Babkę robi się szybko a dla dodania jej elegancji można ją podać z frużeliną owocową lub bitą śmietaną. Oczywiście sama też smakuje wyśmienicie!

 składniki na małą blaszkę:
4 jajka
2 duże łyżki ksylitolu
100 gram masła bezglutenowego lub margaryny sojowej
2 łyżki mąki jaglanej
1łyzka mąki ryżowej
1 łyżka zwykłej mąki bezglutenowej
starta skórka z jednej cytryny
kandyzowana skórka z cytryny - duża łyżka
garść zmielonych orzechów laskowych
mała łyżeczka proszku do pieczenia

 Jajka ubijamy razem z ksylitolem na puszystą i gęstą masę, dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę cały czas miksując. Powoli dodajemy mąki(każdy rodzaj) oraz proszek do pieczenia. Powstanie jednolita i gładka masa do której dodajemy skórkę z cytryny, kandyzowaną cytrynę oraz zmielone orzechy, możemy wymieszać mikserem na wolnych obrotach lub łyżką, tak aby składniki się połączyły. Ciasto wlewamy do małej formy wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 35-40 minut.

Przed podaniem można posypać babkę cukrem pudrem, lub zrobić ulubioną polewę. 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz