czwartek, 12 marca 2015

Ciasto marchewkowo-orzechowe


Ciasto marchewkowo-orzechowe, pyszne, zdrowe i niezbyt trudne, tak jak lubię !

 składniki na małą blaszkę:
1 duża marchewka
2 duże łyżki mąki jaglanej
2 duże łyżki mąki ryżowej
120 dag. masła (bezlaktozy) lub margaryny
4 jajka
duża garść orzechów włoskich
sok z połówki cytrynu
2 łyżki ksylitolu - można dać mniej
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

 Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, orzechy mielimy na drobne kawałki, ale nie na "mączkę" powinny być wyczuwalne drobne kawałeczki.
Masło lub margarynę roztapiamy, wyciskamy sok z połówki cytryny i odstawiamy na bok.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z ksylitolem na jednolitą jasną masę, oczywiście za pomocą miksera, choć można ręcznie. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy powoli wystudzony  tłuszcz cały czas miksując, następnie dodajemy cytrynę i jogurt, powoli dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy składniki, aż dokładnie się ze sobą połączą. Początkowo lepiej to zrobić dużą drewnianą łyżką, ale można również zrobić do mikserem na małych obrotach. Na koniec dodajemy marchew i orzechy. Wszystko razem delikatnie mieszamy, powinna powstać jednolita gęsta masa. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około godzinę.
Wersja dla łasuchów: można dodać do ciasta pół tabliczki zmielonej na drobno surowej czekolady

A do tego bita śmietana - oczywiście, kokosowa, ryżowa lub bezlaktozowa, wersja z likierem tylko dla dorosłych...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz