poniedziałek, 23 lutego 2015

kapuśniak wegański


Kapusta kiszona to źródło życia i młodości.Uwielbiam kapustę kiszoną w każdej postaci. Robię z niej surówki, łazanki, krokiety itp.. A dzisiaj czas na zupę: prostą, smaczną i zdrową, choć nieco zmodyfikowaną, bo pozbawioną mięsnej wkładki, ale nie o mięso tu przecież chodzi...To kapusta występuje tu w roli głównej!  

 składniki:
30 dag.  dobrej kapusty kiszone ( kwaszonej) -warto sprawdzać skład, powinna być bez środków konserwujących i octu.
1 marchew
1 pietruszka
4 ziemniaki
8 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oleju do podsmażenia cebuli
opcjonalnie warzywna kostka rosołowa
przyprawy: kminek, sól, pieprz, majeranek, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kurkuma

 Kapustę kiszoną wkładamy do garnka, zalewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i  dodajemy  przyprawy oraz drobno posiekany czosnek. Sól zostawiamy na koniec, kiedy trzeba będzie już tylko dopracować smak. Gotujemy na wolnym ogniu  około 30 minut, kapusta powinna być lekko miękka. Następnie na patelni przez kilka minut lekko podsmażamy cebulę wraz z  pokrojonymi w kostkę warzywami i posiekanymi w plastry pieczarkami. Dodajemy warzywa do gotującej się kapusty. Całość gotujemy około 8 minut. Odstawiamy zupę z pieca, podajemy samą lub ze świeżo upieczonym chlebem.

Ja lubię kwaśny smak kapusty więc jej nie płuczę przed gotowaniem, jeśli jednak ktoś lubi bardziej łagodny smak to może kapustę lekko "przepłukać" przed gotowaniem.



 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz