wtorek, 17 lutego 2015

ciasteczka owsiane z amarantusem i bakaliami


Ciasteczka owsiane z amarantusem i bakaliami są pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

 składniki:
białka z 2 jaj
3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
pół szklanki amarantusa -  może być z miodem lub melasą
garść drobno pokrojonych orzechów laskowych
garść rodzynek
garść żurawiny
garść pestek słoneczniki (i) lub pestek z dyni
2 łyżki surowego kakao lub pół kostki zmielonej surowej czekolady
2 łyżki miodu
50 gram margaryny
1 łyżka ksylitolu

 Białko ubijamy z ksylitolem, suche składniki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy miękką margarynę i miód i wszystkie składniki mieszamy ze sobą  najlepiej palcami, tak aby się połączyły. Zgniatamy i rozkruszamy w palcach, tak najlepiej możemy połączyć wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ubite białko i łączymy z resztą składników. Powstanie jednolita, lekka masa, wszystkie składniki muszą się  dokładnie połączyć.
Dużą łyżką lub ręką dzielimy ciasto na dowolnej wielkości kawałki tworząc "ciasteczka", wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz