Ciasteczka owsiane z amarantusem i bakaliami są pyszne,
łatwe i szybkie w przygotowaniu.
składniki:
białka z 2 jaj
3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
pół szklanki amarantusa -
może być z miodem lub melasą
garść drobno pokrojonych orzechów laskowych
garść rodzynek
garść żurawiny
garść pestek słoneczniki (i) lub pestek z dyni
2 łyżki surowego kakao lub pół kostki zmielonej surowej
czekolady
2 łyżki miodu
50 gram
margaryny
1 łyżka ksylitolu
Białko ubijamy z ksylitolem, suche składniki mieszamy ze
sobą w misce, dodajemy miękką margarynę i miód i wszystkie składniki mieszamy
ze sobą najlepiej palcami, tak aby się połączyły. Zgniatamy i rozkruszamy w palcach, tak
najlepiej możemy połączyć wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ubite białko
i łączymy z resztą składników. Powstanie jednolita, lekka masa, wszystkie
składniki muszą się dokładnie połączyć.
Dużą łyżką lub ręką dzielimy ciasto na dowolnej wielkości kawałki
tworząc "ciasteczka", wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i
pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz