To proste, smaczne i bardzo efektowne danie. Gotowe zaledwie
w 20 minut.
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
1 korzeń pietruszki
połówka pora
czerwona papryka średniej wielkości
połówka świeżego ananasa lub kilka plastrów ananasa z puszki
sok z połówki cytryny
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
duża łyżka oleju rzepakowego
przyprawy: sól, szczypta ostrej papryki, szczypta kurkumy, łyżeczka ksylitolu
Warzywa kroimy w cienkie słupki, czosnek drobno siekamy, cebulę siekamy w pół krążki.
Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy warzywa i podpiekamy około 2 minuty, następnie na patelnię wlewamy szklankę wody wraz z płaską łyżką mąki ziemniaczanej ( skrobi ziemniaczanej) , mieszamy i dolewamy resztę wody. Doprawiamy warzywa przyprawami, wlewamy sok z cytryny i dodajemy ksylitol, gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy ananas pokrojony w kostkę, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 3 minuty.
Ugotowany ryż wykładamy na talerze i podajemy z warzywa w sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz