środa, 8 kwietnia 2015

pianka cytrynowa na biszkoptach

Nie zawsze mam czas i ochotę na pieczenie ciast, wtedy sięgam do przepisów na ciasta na zimno. Pianka cytrynowa na ciasteczkach biszkoptowych to łatwe i bardzo smaczne ciasto.

 składniki:
galaretka cytrynowa
2 łyżeczki żelatyny
200g.śmietany do ubijania bezlaktozowej ( ryżowej, kokosowej itp..)
biszkopty bezglutenowe
sok z połówki cytryny
garść orzechów nerkowca
garść żurawiny

opcja dodatkowa: pół tabliczki białej czekolady drobno posiekanej

 Gotujemy galaretkę według przepisu, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż żelatyna dokładnie się rozpuści.
Galaretkę odstawiamy do wystygnięcia.
Biszkopty układamy na dnie formy lub pojemnika, trzeba pamiętać, że ciasto jest płynne, więc musimy wybrać taką formę aby ciasto nie wyciekało.
Biszkopty skrapiamy cytryną, posypujemy grubo pokrojonymi orzechami, żurawiną i czekoladą jeśli ją dodajemy.
Ubijamy śmietanę na sztywno i dokładnie mieszamy z lekko tężejącą galaretką.
Tak powstałą  piankę wlewamy na suche składniki. Pozostawiamy na co najmniej 2 godziny do stężenia.



 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz