piątek, 10 kwietnia 2015

wytrawne babeczki z tofu

Kolejna pyszna propozycja dla wegetarian, przyznam, że kiedy podaje takie babeczki moim bliski to nikt nawet nie wspomni " a gdzie mięso" zajadają, pytają o dokładkę i nadal mnie odwiedzają..

składniki: na 4,5 dużych babeczek

składniki na kruche ciasto:
1 jajko
1,5 szklanki mąki bezglutenowej
150 gram margaryny sojowej, rzepakowej lub innej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ksylitolu, cukru trzcinowego itp...
przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, oregano, mielonych goździków, soli

Składniki mieszamy aż do powstania  jednolitej  masa. Wkładamy na  godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek ( ok. 4 mm) i wykładamy nim foremki do babeczek. Najlepiej wyroić kółka o trochę większej średnicy niż foremka i delikatnie je docisnąć do wewnętrznej części foremki. Wkładamy foremki do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 20 minut, powinny być lekko zarumienione.

Odstawiamy babeczki do wystudzenia, a w tym czasie przygotowujemy farsz.

składniki na farsz:
kostka tofu
1 duża łyżka mąki ryżowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
mała puszka śmietanki kokosowej lub sojowej
sok z połówki cytryny
duża łyżka koncentratu pomidorowego
1 ogórek kiszony lub w occie
mała puszka zielonego groszku lub kukurydzy - co kto lubi.
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma
garść startego sera bez laktozy.
4 plasterki sera

 Tofu miksujemy blenderem ze śmietanką, mąką i cytryną. Ogórki, cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Dodajemy tarty ser, przyprawy oraz kukurydzę lub groszek. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy tą masą podpieczone kruche babeczki. Wkładamy ponownie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia  układam na moje babeczki po plasterku żółtego sera bezlaktozy, który można min. kupić w biedronce, ale nie jest to konieczne.
Babeczki wyjmujemy z pieca i czekamy aż lekko przestygną wtedy wyjmujemy je z foremek i podajemy z dowolnym sosem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz