Kolejna kombinacja pod hasłem "zupa krem"- czyli
szybko i smacznie!
składniki:
średniej wielkości
kalafior lub paczka mrożonego kalafiora2 ząbki czosnku
2 średniej wielkości marchewki lub garść małych mrożonych marchewek
litr bulionu warzywnego
garść pestek dyni lub słonecznika
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, kurkuma, gałka muszkatołowa świeżo starta
kubeczek kwaśnej śmietany
Do buliony wrzucamy kalafior, marchewkę i czosnek, doprawiamy przyprawami i gotujemy około 25minut. Zawartość garnka miksujemy blenderem na jednolitą masę ( jak kto woli, z większymi lub mniejszymi kawałkami).
Zupę wlewamy do miseczek lub talerzy, dodajemy kopiastą łyżkę gęstej kwaśnej śmietany, posypujemy pestkami słonecznika lub dyni. Podajemy z grzankami, świeżo upieczoną bagietką lub chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz