czwartek, 9 kwietnia 2015

zapiekanka z kaszy gryczanej z warzywami

Ja uwielbiam kaszę jaglaną za to mój mąż zakochany jest w kaszy gryczanej. Ciągle wymyślam nowe przepisy na przyrządzanie tej kaszy, tak aby jemu się nie znudziła a mnie smakowała. To jeden z takich przepisów.

 składniki: ( 3,4 porcje)

1 woreczek kaszy gryczanej
2 ziemniaki
połówka czerwonej papryki
1 mały brokuł
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka margaryny sojowej lub rzepakowej
garść potartego sera bez laktozy
1 jajko
100ml śmietany
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma

 składniki na sos:
kubeczek jogurtu naturalnego sojowego
sok z połówki cytryny
ząbek czosnku
1 łyżka majonezu bez laktozy
sól, pieprz

 Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, odkładamy do wystygnięcia.
Ziemniaki obieramy i gotujemy, po ugotowaniu dodajemy do ziemniaków margarynę i robimy z nich puree, dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy. Kroimy na drobno paprykę, brokuł, cebulę oraz czosnek, dodajemy do kaszy. Jajko lekko ubijamy, dodajemy śmietanę, przyprawy oraz ser. Wszystko wlewamy do kaszy z warzywami i dokładnie mieszamy. Wykładamy  na blaszkę wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190stopni na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż zapiekanka lekko wystygnie, aby można ją było wyjąć z formy i pokroić. Podajemy z dowolnym sosem lub sałatką. Ja tym razem podałam z sosem jogurtowo-czosnkowym, oraz sałatką z buraków z chrzanem.

Składniki na sos łączymy ze sobą i mieszamy aż dokładnie się ze sobą połączą. Czosnek oczywiście przeciskamy przez praskę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz