Ja uwielbiam kaszę jaglaną za to mój mąż zakochany jest w kaszy gryczanej. Ciągle wymyślam nowe przepisy na przyrządzanie tej kaszy, tak aby jemu się nie znudziła a mnie smakowała. To jeden z takich przepisów.
składniki: ( 3,4 porcje)
1 woreczek kaszy gryczanej
2 ziemniaki
połówka czerwonej papryki
1 mały brokuł
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka margaryny sojowej lub rzepakowej
garść potartego sera bez laktozy
1 jajko
100ml śmietany
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
składniki na sos:
kubeczek jogurtu naturalnego sojowego
sok z połówki cytryny
ząbek czosnku
1 łyżka majonezu bez laktozy
sól, pieprz
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy,
odkładamy do wystygnięcia.
Ziemniaki obieramy i gotujemy, po ugotowaniu dodajemy do
ziemniaków margarynę i robimy z nich puree, dodajemy do kaszy i dokładnie
mieszamy. Kroimy na drobno paprykę, brokuł, cebulę oraz czosnek, dodajemy do
kaszy. Jajko lekko ubijamy, dodajemy śmietanę, przyprawy oraz ser. Wszystko
wlewamy do kaszy z warzywami i dokładnie mieszamy. Wykładamy
na blaszkę wyłożoną papierem i wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 190stopni na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z
piekarnika i czekamy aż zapiekanka lekko wystygnie, aby można ją było wyjąć z
formy i pokroić. Podajemy z dowolnym sosem lub sałatką. Ja tym razem podałam z
sosem jogurtowo-czosnkowym, oraz sałatką z buraków z chrzanem.
Składniki na sos łączymy ze sobą i mieszamy aż dokładnie się
ze sobą połączą. Czosnek oczywiście przeciskamy przez praskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz