piątek, 24 kwietnia 2015

kruche ciasto z marchewką i orzechami

składniki na kruche ciasto:
1 jajko
1,5 szklanki mąki bezglutenowej lub mieszanych ( np: ryżowa, kokosowa, gryczana)
150 gram margaryny sojowej, rzepakowej lub innej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu, cukru trzcinowego itp...
szczypta cynamonu oraz zmielonych goździków
Składniki mieszamy aż do powstania  jednolitej  masa. Wkładamy na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na c placek ( ok. 8 mm) i wykładamy na papier znajdujący się na blaszce. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i czekamy aż lekko wystygnie.

Masa marchewkowa
pół kilograma marchewki
garść drobno połupanych orzechów włoskich
białko z 3 jaj
konfitura pomarańczowa
pół szklanki potartej gorzkiej czekolady

 Ubijamy białka jaj na sztywną pianę, marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach. Podpieczony spód ciasta smarujemy konfiturą a następnie posypujemy czekoladą. Startą marchewkę dodajemy do białek, dodajemy również orzechy i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Masę wykładamy na ciasto i wkładamy do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Ciasto można podawać w takiej formie, jednak ja przed podaniem nakładam na ciasto  warstwę bitej śmietany, jest pyszne i świetnie wygląda.


 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz