środa, 6 maja 2015

ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe to ciasto uniwersalne, można je robić na słodko, może być wytrawne a może być tylko dodatkiem do dania.

składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
4 łyżki  oleju lub płynnego  tłuszczu
20 gram świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru - ja daję ksylitol

Mleko podgrzewamy. Drożdże rozpuszczamy w 2/3 szklanki ciepłego mleka i dodajemy cukier. Czekamy aż powstanie rozczyn.
Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy łyżkę cukru, wlewamy resztę ciepłego mleka, tłuszcz i jajko. Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko kleiste niezbyt zbite. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe nie przewiewne miejsce na około 1,5 godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski  lekko wyrabiamy, może być potrzebna odrobina mąki do posypania ciasta aby się nie przyklejało do rąk. Rozkładamy ciasto na papier wyłożony na blaszce , ja robię to ręcznie nie wałkuję, grubość ciasta ok 2cm. Pozostawiamy ciasto na blaszce jeszcze około 20 minut aby lekko wyrosło- można przykryć blaszkę ściereczką.

 Przepis na kruszonkę:
1 szklanka ksylitolu
1 szklanka mąki
125 gram masła bezglutenowego lub margaryny sojowej, rzepakowej

 Składniki łączymy ze sobą wyrabiając na jednolitą masę, wkładamy do woreczka foliowego i wsadzamy do lodówki lub zamrażalki. Zmrożone  ciasto  można potrzeć na tarce.

 Ciasto smarujemy dżemem lub konfiturą, zamarzniętą kruszonkę trzemy na tarce lub jeśli chcemy większe kawałki to ciasta nie mrozimy tylko schładzamy i odrywamy drobne kawałki układając je ciasno na cieście.
Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut.
Kruszonka powinna się lekko zarumienić, jednak na margarynie może pozostać blada.

Ciasto jest lekkie, puszyste i się nie starzeje, można je następnego dnia podgrzać w mikrofalówce i jest jak świeże, można je również mrozić.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz