składniki na ciasto:
2 szklanki mąki1,5 szklanki mleka
4 łyżki oleju lub płynnego tłuszczu
1 jajko
1 łyżka cukru - ja daję ksylitol
Mleko podgrzewamy. Drożdże rozpuszczamy w 2/3 szklanki
ciepłego mleka i dodajemy cukier. Czekamy aż powstanie rozczyn.
Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy łyżkę cukru, wlewamy
resztę ciepłego mleka, tłuszcz i jajko. Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko
kleiste niezbyt zbite. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w
ciepłe nie przewiewne miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski lekko wyrabiamy, może być potrzebna odrobina mąki do posypania ciasta aby się nie przyklejało do rąk. Rozkładamy ciasto na papier wyłożony na blaszce , ja robię to ręcznie nie wałkuję, grubość ciasta ok 2cm. Pozostawiamy ciasto na blaszce jeszcze około 20 minut aby lekko wyrosło- można przykryć blaszkę ściereczką.
1 szklanka mąki
Kruszonka powinna się lekko zarumienić, jednak na margarynie może pozostać blada.
Ciasto jest lekkie, puszyste i się nie starzeje, można je
następnego dnia podgrzać w mikrofalówce i jest jak świeże, można je również
mrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz