czwartek, 7 maja 2015

jajecznica z cukinią i pomidorami

Z cyklu szybkie i pyszne śniadanie...
 
składniki na 2 solidne porcje
połówka żółtej cukinii
1 mała cebula
2 średniej wielkości pomidory
3 jajka ( z chowu wolnowybiegowego lub eko)
kilka listków bazylii
2 łyżeczki oleju z pestek dyni
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, szczypta zmielonego lnu
odrobina oleju lub oliwy

 Cebulę oraz cukinię kroimy w "pół krążki", pomidory obieramy ze skórki kroimy w ósemki lub  grube "pół krążki" Na patelni lekko podsmażamy cebulę oraz cukinię (ok. 2 minuty), dodajemy jajka, przyprawiamy i smażymy na wolnym ogniu aż jajecznica się zetnie. Dodajemy pomidory i delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerz dodajemy listki bazylii i skrapiamy olejem z pestek dyni, posypujemy zmielonym lnem.  
 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz