Z cyklu szybkie i pyszne śniadanie...
składniki na 2 solidne porcje
połówka żółtej cukinii
1 mała cebula
2 średniej wielkości pomidory
3 jajka ( z chowu wolnowybiegowego lub eko)
kilka listków bazylii
2 łyżeczki oleju z pestek dyni
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, szczypta zmielonego lnu
odrobina oleju lub oliwy
Cebulę oraz cukinię kroimy w "pół krążki",
pomidory obieramy ze skórki kroimy w ósemki lub
grube "pół krążki" Na patelni lekko podsmażamy cebulę oraz
cukinię (ok. 2 minuty), dodajemy jajka, przyprawiamy i smażymy na wolnym ogniu
aż jajecznica się zetnie. Dodajemy pomidory i delikatnie mieszamy. Wykładamy na
talerz dodajemy listki bazylii i skrapiamy olejem z pestek dyni, posypujemy
zmielonym lnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz