Pora na sezonowe owoce, huuura!
To pyszne nie
wymagające zbyt wielkiej pracy ciasto bez pieczenia.
składniki:
galaretka truskawkowa
1 łyżka żelatyny
kartonik śmietany ryżowej, kokosowej lub bezlaktozowej do
ubijania
pół kilograma truskawek
paczka biszkoptów bezglutenowych
Rozpuszczamy galaretkę w przegotowanej wodzie w 400ml. wody zamiast 500ml, dodajemy żelatynę
i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia - czekamy aż galaretka wystygnie i lekko stężeje. Ubijamy
śmietanę na sztywną masę - na ile się da- śmietana kokosowa lub ryżowa nie
ubiją się tak jak śmietana bez laktozy.
Wykładamy dno
pojemnik z brzegami o wysokości
co najmniej 10cm. biszkoptami,
najlepiej użyć blaszki z odpinanym brzegiem. Truskawki kroimy na połówki
lub ćwiartki i układamy na biszkoptach. Śmietanę mieszamy z lekko stężałą
galaretką tak aby powstała jednolita masa. Zalewamy nią biszkopty z
truskawkami. Wkładamy do lodówki do stężenia na co najmniej 2 godziny.
Ciasto jest pyszne i pięknie wygląda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz