piątek, 22 maja 2015

truskawkowe ptasie mleczko na biszkoptach


Pora na sezonowe owoce, huuura!

To  pyszne nie wymagające zbyt wielkiej pracy ciasto bez pieczenia.
składniki:
galaretka truskawkowa
1 łyżka żelatyny
kartonik śmietany ryżowej, kokosowej lub bezlaktozowej do ubijania
pół kilograma truskawek
paczka biszkoptów bezglutenowych

 Rozpuszczamy galaretkę w przegotowanej wodzie w  400ml. wody zamiast 500ml, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia - czekamy aż  galaretka wystygnie i lekko stężeje. Ubijamy śmietanę na sztywną masę - na ile się da- śmietana kokosowa lub ryżowa nie ubiją się tak jak śmietana bez laktozy.
Wykładamy dno  pojemnik z brzegami o wysokości  co najmniej 10cm. biszkoptami,  najlepiej użyć blaszki z odpinanym brzegiem. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy na biszkoptach. Śmietanę mieszamy z lekko stężałą galaretką tak aby powstała jednolita masa. Zalewamy nią biszkopty z truskawkami. Wkładamy do lodówki do stężenia na co najmniej 2 godziny.

Ciasto jest pyszne i pięknie wygląda.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz