Koszotto brzmi trochę zabawnie, ale usłyszałam taką nazwę w jednym z programów kulinarnych!
Mocno zmodernizowane rizotto z kaszy - ha,ha - że też wszystko chcemy jakoś nazywać...
A to moja propozycja na szybkie jedzonko z kaszy jaglanej z warzywami
Składniki na 3 duże porcje
3/4 litra bulionu warzywnego
1 szklanka kaszy jaglanej
3 średniej wielkości marchewki
1 korzeń pietruszki
puszka pomidorów
mały kalafior
2 małe ogórki małosolne
1 szklanka startego sera
matka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, bazylia, oregano, słodka
papryka, odrobina ostrej papryki
Do gotującego się bulionu wrzucamy pomidory w puszcze i szklankę kaszy jaglanej, przyprawiamy i gotujemy
około 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę
oraz rozdrobnione różyczki kalafiora. Gotujemy na małym ogniu około 10-15
minut. Na koniec dodajemy pokrojone drobno ogórki i natkę pietruszki, mieszamy!
Podajemy kaszę gorącą posypaną drobno pokrojonym lub startym
serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz