środa, 27 maja 2015

Talerz pełen warzywnych rozmaitości


To proste, smaczne i łatwe danie. Zawsze się udaje i ładnie wygląda.

składniki: w zależności na ile osób przygotowujemy danie
ziemniaki
marchew
ogórki małosolne
buraki
pieczarki
cebula

składniki na sos:
kubek jogurtu bezlaktozy lub sojowy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
natka pietruszki drobno posiekana

 Ziemniaki i marchewkę gotujemy około 15 minut. Małe pieczarki kroimy na połówki lub  ćwiartki, podpiekamy na oleju rzepakowym wraz z drobno posiekaną cebulką około 5-6 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i oregano.
Buraki owinięte w folię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Ogórki kroimy w słupki.
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i pozostawiamy na kilka minut.
Warzywa kroimy w plastry układamy na talerze, buraki polewamy sosem jogurtowym i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Całość skrapiamy cytryną oraz olejem z pestek dyni. Pieczarki powinny być ciepłe.
Warzywa  wyglądają i smakują wybornie.

                                  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz