składniki na kluski:
składniki: 4 porcje
kilogram ziemniaków
mąka ziemniaczana lub skrobia ziemniaczana bezglutenowa
1 małe jajko lub 2 przepiórcze
szczypta soli
Wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Kiedy kluski wypłyną, gotujemy je jeszcze pod przykryciem na wolnym ogniu około 8-10 minut.
Składniki na dodatki:
30 -40 dag. pieczarek
1 cebula
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
odrobina oleju
1/4 szklanki wody
pół szklanki śmietanki sojowej lub kokosowej
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
natka pietruszki drobno pokrojona
Pieczarki dokładnie płuczemy, dzielimy na ćwiartki lub połówki, podpiekamy na patelni dodając olej oraz wodę, przyprawiamy. Po 5 minutach dodajemy pokrojoną drobno cebulę, czosnek oraz cukinię-podpiekamy około 5 minut. Na koniec dodajemy śmietankę oraz natkę pietruszki i zdejmujemy z pieca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz