poniedziałek, 1 czerwca 2015

kluski śląskie z pieczarkami i cukinią

Wszelkie kluchy uwielbiam, kluski śląskie kocham... Proste i pyszne podawane z wybranym dodatkiem tworzą smaczne, pyszne i tanie danie...

składniki na kluski:
składniki: 4 porcje
kilogram ziemniaków
mąka ziemniaczana lub skrobia ziemniaczana bezglutenowa
1 małe jajko lub 2 przepiórcze
szczypta soli

 Gotujemy ziemniaki, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dzielimy ziemniaki na  3 części, wyjmujemy  jedną część i w jej miejsce wsypujemy tyle samo mąki.
Dodajemy z powrotem wyjętą część ziemniaków, jajko i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy, na jednolitą masę. Formujemy nieduże kulki z ciasta, spłaszczamy a na środku robimy charakterystyczną dziurkę na sos.
Wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Kiedy kluski wypłyną, gotujemy je jeszcze pod przykryciem na wolnym ogniu około 8-10 minut.

Składniki na dodatki:
30 -40 dag. pieczarek
1 cebula
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
odrobina oleju
1/4 szklanki wody
pół szklanki śmietanki sojowej lub kokosowej
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
natka pietruszki drobno pokrojona

Pieczarki dokładnie płuczemy, dzielimy na ćwiartki lub połówki, podpiekamy na patelni dodając olej oraz wodę, przyprawiamy. Po 5 minutach dodajemy pokrojoną  drobno cebulę, czosnek oraz cukinię-podpiekamy około 5 minut. Na koniec dodajemy śmietankę oraz natkę pietruszki i zdejmujemy z pieca.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz