czwartek, 18 czerwca 2015

ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i truskawkami


Uwielbiam truskawki tak więc czym prędzej i ile tylko się da - póki okres na świeże owoce nie minie  przyrządzam z nimi śniadania, obiady, przekąski i ciasta.

Oto jedna z propozycji na pyszne ciasto. Trochę z nim pracy, ale za to jaka uczta dla zmysłów!

 Do przygotowania ciasta potrzebujemy około pół kilograma truskawek.

składniki na ciasto biszkoptowe:
20 dag mąki
 4 łyżki cukru lub ( 4 ksylitolu, 2 stevi itp...)
8 łyżek zimnej wody
4 duże jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( można nie dawać proszku )
3 łyżki oleju
łyżeczka cynamonu

Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę. Jaja przepiórcze ucieram w całości (1 jajo kurze to u mnie 3 przepiórcze.)
Pozostałe składniki suche wymieszać, dodać wodę i wymieszać z masą jajeczną lub z ubitym białkiem oraz żółtkami.
Wlać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 30-35 minut w temp. 170 stopni, na koniec zwiększyć na minutę na ok. 200 stopni. Nie dłużej - chodzi tylko o to, żeby nie opadł. Ciasto wyjmujemy z pieca jeszcze ciepłe i zdejmujemy papier.
Odstawiamy do wystygnięcia

Masa budyniowa:
składniki:
budyń waniliowy bezglutenowy
mleko bezlaktozowe ( jest słodsze) lub sojowe, możemy użyć również mleka kokosowego
Gotujemy budyń z mniejszą ilością mleka niż w przepisie - zamiast 500ml, dajemy 400ml, możemy dodać cukier waniliowy bezglutenowy i jedną łyżkę ksylitolu. Po zagotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ciepły miksujemy z 100gramami margaryny sojowej lub rzepakowej, tak aby powstała gładka masa. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Wystudzony biszkopt przecinamy w poprzek, tak aby powstały dwie części. Na pierwszą warstwę nakładamy masę budyniową i przykrywamy ją drugą częścią na którą również układamy masę budyniową oraz pokrojone w ćwiartki truskawki.
 
 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz