poniedziałek, 8 czerwca 2015

pieczarki faszerowane na sałacie

Mniam, mniam, pychota...reklamować nie muszę- wystarczy raz spróbować!

 składniki podstawowe:
mix sałat lub inna dowolna sałata
1 cukinia
10 dorodnych pieczarek
odrobina oleju

 składniki na farsz:
szklanka startego sera bezlaktozy
pół kostki tofu
2 ząbki czosnku
 mała cebula
mała czerwona papryka
przyprawy: sól i  pieprz
kilka łyżek śmietanki sojowej
sok z połówki cytryny

Pieczarki myjemy i osuszamy, usuwamy  "nóżki" które drobno siekamy i dodajemy do farszu.
Robimy farsz: Siekamy na drobno cebulę, czosnek, paprykę. W palcach rozgniatamy tofu, dodajemy śmietanę i starty ser, dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy i mieszamy z warzywami. Cukinię kroimy w grube plastry i układamy na dnie żaroodpornego naczynia, spryskujemy olejem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdy krążek wkładamy po 1 kapeluszu pieczarkowym wypełnionym farszem i całość skrapiamy olejem, wkładamy do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Na ostatnie 10- 15 minut naczynie przykrywam folią aluminiową, aby ser za bardzo się nie spiekła a całość lepiej przeszła swoim smakiem.
Tak upieczone pieczarki podaję na miksie  z sałat polanym słodkim sosem musztardowym.

przepis na sos:
2 łyżki musztardy
1 łyżka konfitury brzoskwiniowej
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki letniej wody
całość porządnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz