1 cukinia
10 dorodnych pieczarek
odrobina oleju
pół kostki tofu
2 ząbki czosnku
mała cebula
mała czerwona papryka
przyprawy: sól i pieprz
kilka łyżek śmietanki sojowej
sok z połówki cytryny
Pieczarki myjemy i osuszamy, usuwamy "nóżki" które drobno siekamy i dodajemy do farszu.
Robimy farsz: Siekamy na drobno cebulę, czosnek, paprykę. W palcach rozgniatamy tofu, dodajemy śmietanę i starty ser, dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy i mieszamy z warzywami. Cukinię kroimy w grube plastry i układamy na dnie żaroodpornego naczynia, spryskujemy olejem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdy krążek wkładamy po 1 kapeluszu pieczarkowym wypełnionym farszem i całość skrapiamy olejem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Na ostatnie 10- 15 minut naczynie przykrywam folią aluminiową, aby ser za bardzo się nie spiekła a całość lepiej przeszła swoim smakiem.
Tak upieczone pieczarki podaję na miksie z sałat polanym słodkim sosem musztardowym.
przepis na sos:
2 łyżki musztardy 1 łyżka konfitury brzoskwiniowej
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki letniej wody
całość porządnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz