środa, 8 lipca 2015

sałatka z roszponki z sosem ziołowo-musztardowym


Pyszne, łatwe i zdrowe są letnie sałatki. Tym razem proponuję sałatkę z roszponki z sosem musztardowo-ziołowym. Można dodatkowo podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami na z masłem ziołowym.

 Składniki: (3 porcje)
paczka roszponki
10 średniej wielkości  pieczarek
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 średnia cukinia
pudełko kiełków fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: oregano, sól, pieprz, kurkuma

składniki na sos:
4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
4 łyżki wody
sok z połówki cytryny
posiekana garść natki z pietruszki
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 duża łyżka musztardy ( dijon lub delikatesowa)
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut do lodówki.

 Roszponkę myjemy i osuszamy, chyba że kupujemy mytą - rozkładamy na talerze, umytą i osuszoną paprykę kroimy w drobne paseczki, marchewkę obieramy i kroimy na drobne paski obieraczką lub nożem dodajemy do roszponki.
Kiełki fasoli płuczemy, osuszamy i dodajemy do naszych warzyw. Pieczarki myjemy kroimy na połówki lub ćwiartki, przypiekamy około 5 minut na rozgrzanym oleju doprawiając je solą, pieprzem, oregano oraz kurkumą. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w plastry cukinię, wszystko podsmażamy jeszcze około 3,4 minuty.
Gorące warzywa dodajemy do naszych  surowych warzyw, całość polewamy przygotowanym sosem i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz