Pyszne, łatwe i zdrowe są letnie sałatki. Tym razem
proponuję sałatkę z roszponki z sosem musztardowo-ziołowym. Można dodatkowo
podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami na z masłem ziołowym.
10 średniej wielkości pieczarek
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 średnia cukinia
pudełko kiełków fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: oregano, sól, pieprz, kurkuma
składniki na sos:
4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
4 łyżki wody
sok z połówki cytryny
posiekana garść natki z pietruszki
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 duża łyżka musztardy ( dijon lub delikatesowa)
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Gorące warzywa dodajemy do naszych surowych warzyw, całość polewamy przygotowanym sosem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz