poniedziałek, 27 lipca 2015

kremowa zupa warzywna z soczewicą

Uwielbiam zupy krem, nie zawsze muszą one być obdarzone jedną nutą smakową. Ja lubię eksperymentować i próbować czy mi smakuje!
 
składniki na 4 porcje:
1 litr bulionu warzywnego
puszka pomidorów
duża papryka obrana ze skórki ( upieczona w piekarniki żeby zdjąć skórkę)
pół szklanki soczewicy czerwonej
mała żółta  cukinia
3 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
kubeczek kwaśnej śmietany bez laktozy
przyprawy: oregno, sól, pieprz, bazylia, kurkuma, kminek

 Do bulionu dodajemy pomidory w puszcze, obraną paprykę, obrany czosnek, przepłukaną soczewicę i pokrojoną w kawałki cukinię. Doprawiamy przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie miksujemy zupę blenderem na jednolitą masę. Podajemy z łyżką śmietany i posypaną posiekaną pietruszką. Jeśli jest to jedyne danie to najlepiej podać je z grzankami.
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz