Uwielbiam zupy krem, nie zawsze muszą one być obdarzone jedną nutą smakową. Ja lubię eksperymentować i próbować czy mi smakuje!
składniki na 4 porcje:
1 litr
bulionu warzywnego
puszka pomidorów
duża papryka obrana ze skórki ( upieczona w piekarniki żeby
zdjąć skórkę)
pół szklanki soczewicy czerwonej
mała żółta
cukinia
3 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
kubeczek kwaśnej śmietany bez laktozy
przyprawy: oregno, sól, pieprz, bazylia, kurkuma, kminek
Do bulionu dodajemy pomidory w puszcze, obraną paprykę, obrany
czosnek, przepłukaną soczewicę i pokrojoną w kawałki cukinię. Doprawiamy
przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie
miksujemy zupę blenderem na jednolitą masę. Podajemy z łyżką śmietany i
posypaną posiekaną pietruszką. Jeśli jest to jedyne danie to najlepiej podać je
z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz