piątek, 24 lipca 2015

tapioka z żelem owocowym- piknikowy deser


Dzisiaj zaprosili mnie na piknik znajomi. Jest gorąco a ja nie jem cukru, glutenu, laktozy itp..
Muszę zrobić szybko coś zdrowego i smacznego, a poza tym z sezonowych owoców, no i oczywiście łatwe do transportu. Ten deser będzie w sam raz, a na dodatek mam sporo słoików po przetworach...Jeśli chcecie zrobić lepsze wrażenie wizualne kupcie jakieś ładniejsze słoje, ja miałam akurat takie więc wykorzystałam ...

składniki:
szklanka zielonej tapioki
duża puszka mleka kokosowego
kilka listków mięty
truskawki ( pół kilograma)
2 łyżki ksylitolu
sok z połówki cytryny

 Tapiokę zalewamy mlekiem kokosowym i pozostawiamy na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy żel z truskawek. Rozgniatamy truskawki widelcem dodajemy ksylitol i zagotowujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gotujemy około 5- 10 minut. Następnie odszumowujemy co jakiś czas mieszając. Gotujemy tapiokę, również  należy cały czas ją  mieszająć, jeśli jest za gęsta możemy dodać trochę wody lub mleka kokosowego. Gotujemy do momentu kiedy kuleczki zrobią się przejrzyste ( ok. 15 minut) na koniec dodajemy listki mięty oraz cytrynę. Odstawiamy z ognia. Wlewamy do naczynia na przemian: żel, tapioka, żel. Dekorujemy listkami mięty i gotowy deser. Kiedy jest chłodny, możemy go zakręcić i powędrować na piknik.
 
   może w tych słoikach nie wygląda pięknie, za to smakuje wyśmienicie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz