Dzisiaj zaprosili mnie na piknik znajomi. Jest gorąco a ja
nie jem cukru, glutenu, laktozy itp..
Muszę zrobić szybko coś zdrowego i smacznego, a poza tym z
sezonowych owoców, no i oczywiście łatwe do transportu. Ten deser będzie w sam
raz, a na dodatek mam sporo słoików po przetworach...Jeśli chcecie zrobić lepsze wrażenie wizualne
kupcie jakieś ładniejsze słoje, ja miałam akurat takie więc wykorzystałam ...
składniki:
szklanka zielonej tapioki
duża puszka mleka kokosowego
kilka listków mięty
truskawki ( pół kilograma)
2 łyżki ksylitolu
sok z połówki cytryny
Tapiokę zalewamy mlekiem kokosowym i pozostawiamy na około
godzinę. W tym czasie przygotowujemy żel z truskawek. Rozgniatamy truskawki
widelcem dodajemy ksylitol i zagotowujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Gotujemy około 5- 10 minut. Następnie odszumowujemy co jakiś czas mieszając.
Gotujemy tapiokę, również należy cały czas ją mieszająć, jeśli jest za gęsta możemy dodać trochę
wody lub mleka kokosowego. Gotujemy do momentu kiedy kuleczki zrobią się
przejrzyste ( ok. 15 minut) na koniec dodajemy listki mięty oraz cytrynę.
Odstawiamy z ognia. Wlewamy do naczynia na przemian: żel, tapioka, żel.
Dekorujemy listkami mięty i gotowy deser. Kiedy jest chłodny, możemy go
zakręcić i powędrować na piknik.
może w tych słoikach nie wygląda pięknie, za to smakuje wyśmienicie...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz