czwartek, 24 września 2015

Pyszne kruche ciasteczka z mąki teff z orzechami włoskimi i płatkami owsianymi. Zdrowe, kruche i pachnące !Uwielbiam piec ciasteczka ze wszystkiego co tylko nawinie mi się pod rękę. ha.ha...
Robię moją ulubioną  kawę z cykorii z przyprawami i delektuję się moimi świeżo upieczonymi ciasteczkami, czytając książkę! Czas przygotowania, około 30 minut.

Składniki: na około 20 ciasteczek
1,5 szklanki maki teff
Pół szklanki płatków owsianych bezglutenowych
4 kostki czekolady z surowego kakao
1 łyżka siemienia lnianego ziarna ( może być mielone)
Garść orzechów włoskich
Garść rodzynek
4 łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1 jajko
120 gram płynnego tłuszczu ( margaryna sojowa, kokosowa, rzepakowa..do wyboru)

 Orzechy, czekoladę oraz siemię ziarna mielimy w młynku dosłownie 3 sekundy, powstanie coś w rodzaju mąki gruboziarnistej. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy tłuszcz i jajko. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy w rękach kulki, spłaszczamy  i układamy  na blaszkę wyłożoną papierem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Nasze ciasteczka to te "ciemne", obok leżą cytrynowo-pomarańczowe koty ale o nich napiszę innym razem. :-)
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz