wtorek, 6 października 2015

zupa ze szpinakiem i ziemniakami

Kto lubi szpinak, chętni zje taką zupę, kto nie lubi szpinaku zachęcam do spróbowania, może od tej chwili zmieni zdanie ;-)

Składniki na 3 porcje: ( czas przygotowania ok. 30 minut) 
250 gram mrożonych liści szpinaku,
litr bulionu warzywnego
5 średniej wielkości ziemniaków
3 jajka
150 gram śmietany sojowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma

 Do przygotowanego bulionu warzywnego, wrzucamy mrożone liście szpinaku i gotujemy około 15 minut, doprawiamy do smaku szczyptą soli, pieprzu i kurkumy. Ziemniaki obieramy i kroimy na dużą kostkę lub plastry. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę oraz czosnek, dodajemy ziemniaki i podsmażamy kilka minut. Następnie wrzucamy do garnka z gotującym się szpinakiem. Gotujemy około 5 minut. Jajka po kolei wbijamy do szklanki, a następnie dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze ok 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy śmietankę sojową i zdejmujemy z pieca.  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz