Kto lubi szpinak, chętni zje taką zupę, kto nie lubi szpinaku zachęcam do spróbowania, może od tej chwili zmieni zdanie ;-)
Składniki na 3 porcje: ( czas przygotowania ok. 30
minut)
250 gram
mrożonych liści szpinaku,
litr bulionu warzywnego
5 średniej wielkości ziemniaków
3 jajka
150 gram
śmietany sojowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
Do przygotowanego bulionu warzywnego, wrzucamy mrożone
liście szpinaku i gotujemy około 15 minut, doprawiamy do smaku szczyptą soli, pieprzu i kurkumy. Ziemniaki
obieramy i kroimy na dużą kostkę lub plastry. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy
cebulkę oraz czosnek, dodajemy ziemniaki i podsmażamy kilka minut. Następnie
wrzucamy do garnka z gotującym się szpinakiem. Gotujemy około 5 minut. Jajka po
kolei wbijamy do szklanki, a następnie dodajemy do zupy. Całość gotujemy
jeszcze ok 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy śmietankę sojową i
zdejmujemy z pieca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz