poniedziałek, 19 października 2015

Tarta jaglana


Tarta z kaszą jaglaną i serem to bardzo sycące i zdrowe danie.

 
składniki na kruche ciasto:
100 gram margaryny sojowej lub innej bezlaktozy
200 gram mąki bezglutenowej
1 jajko
szczypta soli

 Kruche ciasto bez jajek;
250 gram mąki bezglutenowej
125 gram masła
70 ml zimnej wody
szczypta soli

Mąkę wsypać do miski, dodać masło, posiekać masło i wymieszać z mąką, dodać wodę i sól.
Włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny, następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20-25 minut. Po tym czasie należy ciasto odłożyć do wychłodzenia.

 Składniki na farsz:
szklanka kaszy jaglanej
pół szklanki śmietanki sojowej lub bezlaktozy
mała kostka tofu lub twarogu bezlaktozowego
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
3 ugotowane ziemniaki
1 ser pleśniowy bezlaktozy lub garść startego sera, jeśli nie możemy kupić pleśniowego
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, odrobina ostrej papryki.

 Gotujemy koszę jaglaną. Woda powinna odparować i pozostaje  sypka kasza którą dodajemy do posiekanej i lekko podsmażonej na patelni cebuli, czosnku oraz pokrojonej w kostkę marchewce.  Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, zgniecione na piure ziemniaki oraz tofu lub twaróg. Całość doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Jeśli dodajemy starty ser to dodajemy go i wszystko razem mieszamy. Jeśli używamy ser pleśniowy to kroimy go w plasterki i układamy jedną warstwę na kruchym spodzie, następnie wykładamy farsz i resztę plasterków kładziemy na górze tarty.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na  około 40 minut.
Wyjmujemy, schładzamy, kroimy na kawałki i podajemy z zieloną sałatą polaną sosem winegret lub samą.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz