Tarta z kaszą jaglaną i serem to bardzo sycące i zdrowe
danie.
1 jajko
szczypta soli
70 ml zimnej wody
szczypta soli
Mąkę wsypać do miski, dodać masło, posiekać masło i wymieszać z mąką, dodać wodę i sól.
Włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny, następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20-25 minut. Po tym czasie należy ciasto odłożyć do wychłodzenia.
pół szklanki śmietanki sojowej lub bezlaktozy
mała kostka tofu lub twarogu bezlaktozowego
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
3 ugotowane ziemniaki
1 ser pleśniowy bezlaktozy lub garść startego sera, jeśli nie możemy kupić pleśniowego
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, odrobina ostrej papryki.
Wyjmujemy, schładzamy, kroimy na kawałki i podajemy z zieloną sałatą polaną sosem winegret lub samą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz