wtorek, 13 października 2015

babka kokosowo-migdałowa


Babka kokosowo-migdałowa

Prosta w przygotowaniu, pyszna i puszysta.

 Składniki na małą blaszkę:
3 jajka
3 łyżeczki ksylitolu
pół szklanki płynnego tłuszczu ( ok. 100 gram)
pół szklanki maki ziemniaczanej
szklanka maki ryżowej
pół szklanki wiórków kokosowych
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia ( polecam ekologiczny)
garść płatków lub słupków migdałowych.

 Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę. Mąki oraz proszek mieszamy ze sobą w oddzielnym naczyniu. Do jajek powoli  dodajemy tłuszcz oraz suche składniki cały czas mieszając. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, skórkę z cytryny oraz migdały, całość mieszamy łyżką tak aby składniki się połączyły. Ciasto wylewamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. Uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i  pozostawiamy babkę w piecyku jeszcze przez około 20 minut.
Najlepiej smakuje z filiżanką dobrej herbaty https://herbatkiowocowowarzywne.pl/napar/herbatki/
 
 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz