Babka kokosowo-migdałowa
Prosta w przygotowaniu, pyszna i puszysta.
Składniki na małą blaszkę:
3 jajka
3 łyżeczki ksylitolu
pół szklanki płynnego tłuszczu ( ok.
100 gram)
pół szklanki maki ziemniaczanej
szklanka maki ryżowej
pół szklanki wiórków kokosowych
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia ( polecam
ekologiczny)
garść płatków lub słupków migdałowych.
Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę. Mąki oraz
proszek mieszamy ze sobą w oddzielnym naczyniu. Do jajek powoli
dodajemy tłuszcz oraz suche składniki cały
czas mieszając. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, skórkę z cytryny oraz
migdały, całość mieszamy łyżką tak aby składniki się połączyły. Ciasto wylewamy
na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. Uchylamy lekko drzwiczki
piekarnika i
pozostawiamy babkę w
piecyku jeszcze przez około 20 minut.
Najlepiej smakuje z filiżanką dobrej herbaty
https://herbatkiowocowowarzywne.pl/napar/herbatki/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz