Czas świeżych warzyw i owoców mija…W okresie zimowym z
powodzeniem możemy korzystać z owoców suszonych, takie wypieki równie dobrze smakują i pięknie pachną.
Składniki na małą okrągłą blaszkę
100 gram
miękkiej
margaryny ( ja użyłam margaryny
„naturami”)
garść suszonych moreli
garść połupanych orzechów włoskich
¾ szklanki maki teff
¾ szklanki mąki bezglutenowej jasnej
2 duże łyżki ksylitolu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bezglutenowy, eko)
Suszone morele zalewamy gorącą wodą na około 10-15 minut.
Suche składniki łączymy ze sobą w oddzielnym naczyniu. Do margaryny dodajemy
ksylitol i ucieramy. Powinna powstać jednolita, lekko puszysta, jasna masa- ja
ucieram margarynę z ksylitolem ze pomocą miksera, można końcówką do ucierania
lub zwykłą. Do masy dodajemy jajka i dalej ucieramy do momentu kiedy wszystkie
składniki dobrze się połączą, wtedy powoli
dodajemy suche składniki ciągle mieszając. Z moreli odsączamy wodę,
kroimy na mniejsze kawałki i razem z orzechami dodajemy do powstałej masy.
Mieszamy dużą łyżką a kiedy składniki się połączą przekładamy masę na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz