wtorek, 27 października 2015

Babka z suszonymi morelami


Czas świeżych warzyw i owoców mija…W okresie zimowym z powodzeniem możemy korzystać z owoców suszonych, takie wypieki  równie dobrze smakują i  pięknie pachną.

 
Składniki na małą okrągłą blaszkę
100 gram miękkiej  margaryny ( ja użyłam margaryny „naturami”) 
garść suszonych moreli
garść połupanych orzechów włoskich
¾ szklanki maki teff
¾ szklanki mąki bezglutenowej jasnej
2 duże łyżki ksylitolu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bezglutenowy, eko)

 Suszone morele zalewamy gorącą wodą na około 10-15 minut. Suche składniki łączymy ze sobą w oddzielnym naczyniu. Do margaryny dodajemy ksylitol i ucieramy. Powinna powstać jednolita, lekko puszysta, jasna masa- ja ucieram margarynę z ksylitolem ze pomocą miksera, można końcówką do ucierania lub zwykłą. Do masy dodajemy jajka i dalej ucieramy do momentu kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, wtedy powoli  dodajemy suche składniki ciągle mieszając. Z moreli odsączamy wodę, kroimy na mniejsze kawałki i razem z orzechami dodajemy do powstałej masy. Mieszamy dużą łyżką a kiedy składniki się połączą przekładamy masę  na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz